Δύσκολα αναγνωρίζουν οι ευρωβουλευτές τη χρησιμότητα του Twitter σύμφωνα με έκθεση που παρουσιάστηκε στις Βρυξέλλες και κυριότερους αποτρεπτικούς παράγοντες στη χρήση του επισημαίνουν την αρνητική αντίδραση σε κάποιο μήνυμα και τη δυσκολία της γλώσσας.
Το 34% των ευρωβουλευτών χρησιμοποιούν το Twitter, ιδιαίτερα ως μέσο ενημέρωσης και όχι συζήτησης με τους πολίτες. Το 57% θεωρεί ότι το μεγάλο πλεονέκτημα του Twitter είναι η «άμεση έκφραση απόψεων» και μόλις το 25% εκτιμά τη συνεισφορά του στον διάλογο.
Ως προς το πολιτικό φάσμα που επιλέγει το twitter, οι Πράσινοι και οι Σοσιαλιστές είναι οι πιο θερμοί οπαδοί της νέας υπηρεσίας και ακολουθούν οι Φιλελεύθεροι και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.
Οι ευρωβουλευτές σταδιακά εγκαταλείπουν τα προσωπικά blogs (ως «χρονοβόρα» ασχολία) και προτιμούν την αμεσότητα της επικοινωνίας στο Facebook .
Οι προσωπικές ιστοσελίδες, το Facebook και το mySpace συγκεκριμένα είναι πιο συχνές δραστηριότητες των ευρωβουλευτών, που πάντως στο σύνολό τους ως «πιο αποτελεσματικό» τρόπο επικοινωνίας επιλέγουν: τις τηλεοπτικές εμφανίσεις, τις ομιλίες σε εκδηλώσεις, τις κατ΄ιδίαν συνομιλίες, την ιστοσελίδα, την αρθρογραφία σε εφημερίδα, τα δελτία τύπου και τις διαφημίσεις.