Μετά τις διαδηλώσεις με αίτημα την παραίτηση του προέδρου της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ, στις οποίες έχασαν τη ζωή τους δύο διαδηλωτές κι ένας αστυνομικός, σήμερα επικρατεί ηρεμία στους δρόμους του Καΐρου που θύμιζαν χθες πεδίο μάχης.

Οι αστυνομικές δυνάμεις επενέβησαν στη διάρκεια της νύχτας και με δακρυγόνα προσπάθησαν να διαλύσουν τους διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία Ταχρίρ στο κέντρο του Καΐρου, κοντά σε πολλά κυβερνητικά κτίρια.

Φωνάζοντας συνθήματα όπως «Μουμπάρακ παραιτήσου» και «Η Τυνησία είναι η λύση», χιλιάδες Αιγύπτιοι συμμετείχαν στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, τις σημαντικότερες από το 1977.

«Η αιγυπτιακή κυβέρνηση έχει μια σημαντική ευκαιρία να ανταποκριθεί στις
προσδοκίες του αιγυπτιακού λαού και να επιδιώξει πολιτικές, οικονομικές
και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις που θα βελτιώσουν το επίπεδο ζωής και θα
βοηθήσουν στην ευημερία της Αιγύπτου», τόνισε ο Λευκός Οίκος.

Από την πλευρά της η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον τόνισε πως οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι η κυβέρνηση Μουμπάρακ είναι σταθερή και αναζητεί τρόπους για να καλύψει τις ανάγκες του λαού. «Υποστηρίζουμε το θεμελιώδες δικαίωμα της έκφρασης και της συνάθροισης για όλους τους ανθρώπους και ζητάμε από όλες τις πλευρές να δείξουν αυτοσυγκράτηση και να απέχουν από τη βία», είπε.
 
Ο 82χρονος Μουμπάρακ ασκεί την εξουσία από το 1981. Προεδρικές εκλογές έχουν προγραμματιστεί για τον Σεπτέμβριο, αλλά μέχρι τώρα δεν έχει ανακοινώσει την υποψηφιότητά του. Ο γιος του, ο 47χρονος Γκαμάλ, θεωρείται ως ο πιθανότερος διάδοχός του.