Η ισπανική εισαγγελία ανακοίνωσε σήμερα πως άσκησε έφεση σε βάρος της δικαστικής απόφασης να μην αμνηστευθεί ο Κάρλες Πουτζντεμόν, ο πιο εμβληματικός καταλανός ηγέτης που υποστηρίζει την ανεξαρτησία της Καταλονίας, είναι εξόριστος στις Βρυξέλλες και σε βάρος του έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης.

«Η εισαγγελία δεν συμφωνεί με την ερμηνεία» του δικαστή του Ανώτατου Δικαστηρίου, που εξέδωσε τη Δευτέρα την απόφαση με την οποία αρνείται την αμνήστευση του καταλανού ηγέτη. Η εισαγγελία εκτιμά πως η αμνηστία «πρέπει να εφαρμοσθεί για τις πράξεις» για τις οποίες διώκεται ο πρώην επικεφαλής της καταλανικής κυβέρνησης.

Στο έγγραφο αυτό, το οποίο είδε το Γαλλικό Πρακτορείο, η εισαγγελία του κορυφαίου δικαστηρίου της χώρας κάνει έτσι γνωστή τη διαφωνία της με την ερμηνεία του νόμου περί αμνηστίας από τον δικαστή Πάμπλο Γαρένα, του ίδιου Ανώτατου Δικαστηρίου.

Ο τελευταίος θεώρησε πως η αμνηστία δεν μπορεί να εφαρμοσθεί στο αδίκημα της υπεξαίρεσης χρημάτων, για το οποίο κατηγορείται ο Κάρλες Πουτζντεμόν.

Η απόφαση αυτή έπεσε σαν κεραυνός, καθώς ο νόμος περί αμνηστίας, η επίπονη διαπραγμάτευση του οποίου είχε γίνει ώστε να επιτραπεί στον Πέδρο Σάντσεθ να παραμείνει στην εξουσία, επρόκειτο να αφορά κατά πρώτον τον Κάρλες Πουτζντεμόν, ο οποίος ήλπιζε ότι θα μπορέσει να επιστρέψει σύντομα στην Ισπανία.

Στόχος εντάλματος σύλληψης μετά τα γεγονότα του 2017, ο Πουτζντεμόν διέφυγε στο Βέλγιο, όπου εξακολουθεί να ζει, για να διαφύγει από τις διώξεις της ισπανικής δικαιοσύνης, η οποία έστειλε στη φυλακή άλλους αυτονομιστές αξιωματούχους. Απαγγέλθηκαν σε βάρος του κατηγορίες για υπεξαίρεση χρημάτων, ανυπακοή και τρομοκρατία.

Το αδίκημα της τρομοκρατίας, για το οποίο ο Πουτζντεμόν κατηγορείται και σε μια χωριστή υπόθεση, δεν θίγεται στην απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, το οποίο αποδέχεται αντιθέτως πως η αμνηστία ισχύει για το αδίκημα της ανυπακοής.

Στις 30 Μαΐου, το ισπανικό κοινοβούλιο είχε υιοθετήσει αυτό το νόμο περί αμνηστίας για τους καταλανούς υποστηρικτές της ανεξαρτησίας, τίμημα που ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ αναγκάσθηκε να πληρώσει το Νοέμβριο για να παραμείνει πρωθυπουργός χάρη στην υποστήριξη δύο καταλανικών κομμάτων τα οποία τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας και απαιτούσαν το μέτρο αυτό ως αντάλλαγμα.

Έκτοτε η δεξιά και η ακροδεξιά αντιπολίτευση μαίνονται εναντίον αυτού του νόμου, τον οποίο χαρακτηρίζουν «αντισυνταγματικό» και εναντίον του οποίου έχουν οργανώσει πολυάριθμες διαδηλώσεις.

Πηγή: ΑΠΕ