Οι Ιρλανδοί εθνικιστές του Σιν Φέιν έγιναν σήμερα το μεγαλύτερο κόμμα από τη Βόρεια Ιρλανδία στο βρετανικό κοινοβούλιο για πρώτη φορά, κεφαλαιοποιώντας τις απώλειες του κυριότερου αντιπάλου τους, του ενωτικού κόμματος, πετυχαίνοντας μια ακόμη νίκη στην εκστρατεία του για τον τερματισμό της βρετανικής κυριαρχίας.

Με 17 από τις 18 έδρες να έχουν ανακοινωθεί, ο πρώην πολιτικός βραχίονας του Ιρλανδικού Ρεπουμπλικανικού Στρατού (IRA) διατήρησε τις επτά έδρες που είχε κερδίσει στις τελευταίες εκλογές.

Το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) ήρθε δεύτερο με τέσσερις έδρες και δεν μπορεί να πλησιάσει το Σιν Φέιν.

Το DUP συγκέντρωσε λιγότερες έδρες σε σχέση με τις οκτώ που είχε αποσπάσει το 2019 και στις απώλειες περιλαμβάνεται και ο Ίαν Πέισλι Τζούνιορ, ο γιος του πρώην πρωθυπουργού της Βόρειας Ιρλανδίας και ιδρυτή του κόμματος Ίαν Πέισλι.

Πατέρας και γιος κατείχαν την έδρα στο Ουεστμίνστερ από το 1970.

Το DUP, το μεγαλύτερο φιλοβρετανικό κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας, συμμετείχε στις εκλογές μόλις τρεις μήνες μετά την αιφνιδιαστική παραίτηση του τότε αρχηγού Τζέφρι Ντόναλντσον, ο οποίος κατηγορήθηκε για σεξουαλικής φύσης αδικήματα.

Η νίκη του Σιν Φέιν σηματοδοτεί μια ξεκάθαρη θριαμβευτική νίκη για το κόμμα, το οποίο το 2022 έγινε το πρώτο εθνικιστικό κόμμα που κέρδισε τις περισσότερες έδρες σε περιφερειακή βουλή μετά την ίδρυση της Βόρειας Ιρλανδίας το 1921 και ένα χρόνο αργότερα κέρδισε στις τοπικές εκλογές.

Επίσης, ανέλαβε ως το μεγαλύτερο κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας στο Ουεστμίνστερ παρά την επί μακρόν πολιτική που ακολούθησε να μην καταλαμβάνει έδρες εκεί.

Πηγή: ΑΠΕ