Το πρωί της Κυριακής 30 Ιουνίου θα ανοίξουν οι κάλπες στη Γαλλία, για τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών. Το κόμμα της Λεπέν, παραμένει σταθερά στην πρώτη θέση των δημοσκοπήσεων, ενώ ήταν η πιο σύντομη προεκλογική εκστρατεία στην ιστορία της Γαλλικής Δημοκρατίας, που ενδέχεται όμως να οδηγήσει τη χώρα και σε μια μεγάλη κρίση.

Στίγμα προθέσεων της ακροδεξιάς, η πρόταση για εξαίρεση από το Δημόσιο όσων έχουν διπλή ιθαγένεια, ενώ η Μαρίν Λεπέν ζητά περιορισμό εξουσιών του προέδρου σε θέματα Άμυνας και εξωτερικής πολιτικής, με τον Μακρόν να ξεκαθαρίζει ότι το Σύνταγμα δεν αλλάζει.

Δηλώσεις υποψηφίων της Εθνικής Συσπείρωσης αλλά και της ίδιας της Λεπέν δείχνουν πως εάν οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιωθούν και στην κάλπη, τότε το αδιέξοδο είναι δεδομένο.

Η Λεπέν χαρακτηρίζει τιμητικό το ρόλο του Μακρόν ως αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων και με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία εκτιμά ότι οι όποιες αποφάσεις είναι αρμοδιότητα του πρωθυπουργού, ενώ αμφισβητεί και την επιλογή του Τιερί Μπρετόν ως επιτρόπου, λέγοντας ότι ο Γάλλος πρόεδρος δεν έχει δικαίωμα για τέτοιες αποφάσεις.

Οργισμένη ήταν η αντίδραση του Μακρόν που έκανε λόγο για αλαζονεία, ξεκαθαρίζοντας ότι το Σύνταγμα δεν χωρά σε καμία συζήτηση με κενά.

Στους κινδύνους πολιτικής παράλυσης στη διακυβέρνηση της χώρας αναφέρθηκε και ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, υποψήφιος βουλευτής με τους Σοσιαλιστές.

Όσο πλησιάζουν οι εκλογές όμως, οι υποψήφιοι της ακροδεξιάς φαίνεται να ακολουθούν όλο και πιο ακραία ρητορική, με δηλώσεις ακόμα και απομάκρυνσης από το Δημόσιο όσων έχουν διπλή ιθαγένεια. Η άνοδος του ρατσισμού κυριάρχησε και στο τελευταίο ντιμπέιτ πριν τις εκλογές.