Στην Μάλαγα στρέφεται η προσοχή όλων στην Ισπανία. Χιλιάδες άνθρωποι από περιοχές που βρίσκονται στα νότια της χώρας όπως η Γρανάδα, η Σεβίλλη και το Κάντιθ θα συγκεντρωθούν στην Μάλαγα με σκοπό να διεκδικήσουν πιο ποιοτικές συνθήκες διαβίωσης.

Αυτή η διαδήλωση δεν θα είναι η μόνη που θα αφορά τον μαζικό τουρισμό στη χώρα, καθώς ακολουθεί συγκέντρωση και στην Βαρκελώνη, όπως αναφέρει ο Guardian.

«Ξεχειλίζει» από τουρίστες η Ισπανία- Μη βιώσιμη η κατάσταση για τους ντόπιους

Πολλά είναι τα παράπονα των πολιτών της Ισπανίας, που αφορούν ακόμα και στον κορεσμό του δημόσιου χώρου και των εγκαταστάσεων, όπως είναι τα ΜΜΜ, μέχρι και η εξαφάνιση των τοπικών επιχειρήσεων. Ωστόσο, το μεγαλύτερο πρόβλημα παραμένει η στέγαση, καθώς οι δημοφιλείς αστικές περιοχές έχουν γίνει πλέον «απλησίαστες» και πολλά από τα σπίτια έχουν μετατραπεί σε τουριστικά καταλύματα, εκτοπίζοντας ουσιαστικά τους ντόπιους.

Αυτό το φαινόμενο παρατηρείται εδώ και χρόνια στις μεγάλες ισπανικές πόλεις, όπως χαρακτηριστικά η Βαρκελώνη, αλλά και η ίδια η Μάλαγα, στην οποία θα φιλοξενηθεί η επικείμενη διαδήλωση.

Απλησίαστα τα ενοίκια πλέον

Σύμφωνα με τον ιστότοπο your.rentals.com, η αγορά στον τομέα ενοικιαζόμενων και καταλυμάτων βραχυπρόθεσμης ενοικίασης στην Ισπανία αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,67% για την περίοδο 2023-2027, με αποτέλεσμα ο όγκος της αγοράς να ανέλθει σε 3,8 δισ. ευρώ το 2027.

Ο δήμαρχος της Βαρκελώνης, Jaume Collboni, την περασμένη εβδομάδα έγινε πρωτοσέλιδο, όταν ανακοίνωσε ότι οι άδειες για τα 10.000 νόμιμα τουριστικά διαμερίσματα της πόλης δεν θα ανανεωθούν, μόλις έρθει η λήξη τους το 2028.

Ακόμα και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στη βιομηχανία τουρισμού αντιμετωπίζουν τις συνέπειες του υπερτουρισμού, καθώς «δεν μπορούν να πληρώσουν το ενοίκιο στην ίδια τους την πόλη. «Όσο η στέγαση θεωρείται εμπορεύσιμο περιουσιακό στοιχείο, δεν θα υπάρχει λύση», δήλωσε στον Guardian ο Curro Machuca από την ένωση ενοικιαστών της Μάλαγα. «Πιστεύουμε ότι η στήριξη της οικονομίας της Μάλαγα στη μονοκαλλιέργεια του τουρισμού δεν είναι βιώσιμη και πρέπει να αλλάξει», συνεχίζει.