Εκτονώνεται, όπως φαίνεται, η ένταση μεταξύ Λευκωσίας και Βηρυτού, ενώ υπάρχουν σκέψεις άμεσης καθόδου του Υπουργού Εξωτερικών του Λιβάνου στην Κύπρο, ώστε να σταλεί μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις πως τίποτα δεν πρόκειται να διαταράξει τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Από την Τετάρτη, οι απειλές του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, εναντίον της Κύπρου είχαν δημιουργήσει πρωτοφανή ένταση, με το παρασκήνιο και τις διαβουλεύσεις του τελευταίου εικοσιτετραώρου, σύμφωνα με την ΕΡΤ, να αποδίδουν, τελικά, καρπούς. Από τις συνεχείς διπλωματικές επαφές προέκυψε και η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ του Λιβάνου, στην οποία αναφέρεται ότι «το Υπουργείο Εξωτερικών και Μεταναστών επαναλαμβάνει ότι οι Λιβανο-Κυπριακές σχέσεις βασίζονται σε μια πλούσια ιστορία διπλωματικής συνεργασίας». Το ΥΠΕΞ στη Βηρυτό τόνισε επίσης «την αδιάκοπη και συνεχή επικοινωνία και διαβουλεύσεις στα υψηλότερα επίπεδα μεταξύ των δύο χωρών, για να συζητηθούν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος».

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός του Λιβάνου απέστειλε ευχαριστήριο μήνυμα στον πρόεδρο Χριστοδουλίδη για τον χειρισμό του ζητήματος των απειλών του Νασράλα. Πηγές της κυπριακής Προεδρίας ανέφεραν ότι ο Ναζίμπ Μικάτι ευχαρίστησε τον Νίκο Χριστοδουλίδη για την «εξαιρετική διπλωματική δήλωση» που έκανε, «σταματώντας μία μη σημαντική αντιπαράθεση».

Την προσπάθεια συνέδραμε και ο αντιπρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων του Λιβάνου, Ελίας Μπου Σάαμπ, ο οποίος σήμερα παρενέβη δημόσια και διέψευσε ότι η κυπριακή πρεσβεία στον Λίβανο σταμάτησε να χορηγεί βίζες. «Δεν υπάρχει καμία αλήθεια σε όσα ειπώθηκαν για την αναστολή της χορήγησης βίζας από την Κυπριακή Πρεσβεία. Αυτό που συνέβη ήταν να σταματήσει να λαμβάνει βίζες για μία μόνο μέρα για διοικητικούς λόγους, που σχετίζονται με την αναθεώρηση του τιμολογίου για τη χορήγηση βίζας και η πρεσβεία θα συνεχίσει να λαμβάνει αιτήσεις από αύριο», ανέφερε.