Προτεραιότητα στην Ουκρανία δίνουν οι ΗΠΑ όσον αφορά τις προγραμματισμένες παραδόσεις πυραύλων Patriot και άλλων πυραύλων, καθώς η Ουκρανία βρίσκεται σε ανάγκη για περισσότερες δυνατότητες αντιαεροπορικής άμυνας εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου με την Ρωσία, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι.

Δύσκολη αλλά αναγκαία απόφαση

Οι Ηνωμένες Πολιτείες «έλαβαν τη δύσκολη αλλά αναγκαία απόφαση» να δώσουν προτεραιότητα στην Ουκρανία έναντι άλλων συμμάχων για την παράδοση πυραύλων αντιαεροπορικής άμυνας, δήλωσε ο Κίρμπι, προσθέτοντας ότι οι εξαγωγές σε άλλες χώρες κυρίως πυραύλων Patriot και NASAMS θα «καθυστερήσουν»

Οι άλλες χώρες θα παραλάβουν τους πυραύλους που έχουν παραγγείλει, αλλά αργότερα απ’ ότι είχε προγραμματισθεί. Ο Κίρμπι είπε επίσης ότι η αλλαγή προτεραιοτήτων δεν θα επηρεάσει τις αποστολές σε Ταϊβάν και Ισραήλ. Χάρη σ’ αυτή την απόφαση η Ουκρανία θα λάβει , όπως ο ίδιος δήλωσε εκατοντάδες πυραύλους.

Η πρώτη παράδοση στην Ουκρανία θα γίνει τις προσεχείς εβδομάδες, μεταδίδει το Reuters.

Η Ρουμανία παρέδωσε σύστημα Patriot στην Ουκρανία

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ χαιρέτισε σήμερα την απόφαση της Ρουμανίας να παραδώσει ένα σύστημα Patriot στην Ουκρανία για να ενισχύσει την αντιαεροπορική άμυνα της χώρας.

Το ανώτατο συμβούλιο άμυνας της Ρουμανίας ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα πως θα παραχωρήσει στην Ουκρανία το ένα από τα δύο συστήματα Patriot που διαθέτει, ανταποκρινόμενο έτσι στις εκκλήσεις του Κιέβου προς τους συμμάχους για μεγαλύτερη ενίσχυση της αντιαεροπορικής του άμυνας.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ επισημαίνει πως το «απολύτως αναγκαίο σύστημα Patriot» θα επιτρέψει στην Ουκρανία να «υπερασπιστεί καλύτερα τον εναέριο χώρο της και τον λαό της» απέναντι στις επιθέσεις των ρωσικών δυνάμεων.

Πηγή: