Λίγο πιο βόρεια από το Ντάλας βρίσκεται η ταχύτερα αναπτυσσόμενη πόλη της Αμερικής. Η Celina, του Τέξας. Εκεί, οι αμερικανικές σημαίες κοσμούν τα πεζοδρόμια και ο ήχος της country μουσικής ακούγεται από τις τοπικές επιχειρήσεις. Οι καταστηματάρχες χαιρετούν τους πελάτες με το όνομά τους, ενώ οι γείτονες ανταλλάσσουν φιλοφρονήσεις καθώς μεταφέρουν τα παιδιά τους από και προς το σχολείο με καλογυαλισμένα αμαξάκια του γκολφ.

Τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της αστικής ζωής, όπως τα πολυσύχναστα εμπορικά κέντρα με δεκάδες καταστήματα και χώρους στάθμευσης απουσιάζουν, και η πόλη υποδέχτηκε το πρώτο της Starbucks μόλις το 2022. Ωστόσο, η Celina διαθέτει ένα αγαθό σε αφθονία: τα νεόδμητα σπίτια.

Πλήθος κόσμου επιλέγει να μετακομίσει στην πόλη, σημειώνει το «Business Insider». Τα τελευταία στοιχεία του Γραφείου Απογραφής των ΗΠΑ δείχνουν μια αξιοσημείωτη αύξηση του πληθυσμού κατά 26,6% από τον Ιούλιο του 2022 έως τον Ιούλιο του 2023, ξεπερνώντας κατά πολύ το εθνικό ποσοστό αύξησης της τάξης του 0,5%.

Το 2010, η πόλη είχε μόλις 6.028 κατοίκους. Μέχρι το 2020, ο αριθμός αυτός αυξήθηκε σε 16.739, και μέχρι το 2023, ο πληθυσμός είχε εκτοξευθεί στους 43.317, σύμφωνα με την απογραφή.

Αναλύοντας περαιτέρω τα στοιχεία προκύπτει ότι οι περισσότεροι νέοι κάτοικοι στην κομητεία Collin, συμπεριλαμβανομένης της Celina, προέρχονται από το Τέξας, αλλά και από την Καλιφόρνια, τη Φλόριντα, τη Τζόρτζια, το Ιλινόις και το Μιζούρι. Ένας σημαντικός αριθμός ατόμων μετακομίζει επίσης από την Αφρική, την Ασία, την Κεντρική Αμερική και την Ευρώπη.

Το Τέξας βρίσκεται στις πρώτες επιλογές της μετανάστευσης εντός των Ηνωμένων Πολιτειών. Ενώ μεγάλες πόλεις όπως το Όστιν, το Ντάλας και το Χιούστον πρωτοστατούν εδώ και καιρό στην αύξηση του πληθυσμού της πολιτείας, μικρότερες, λιγότερο γνωστές περιοχές όπως η Celina, το New Braunfels και το Katy αναλαμβάνουν τώρα τα πρωτεία. Η αυξανόμενη δημοτικότητά τους αποδίδεται εν μέρει σε αυτό που μεγαλύτερες πόλεις δεν μπορούν να προσφέρουν: έναν χαλαρό τρόπο ζωής, με σχετικά χαμηλό κόστος και διαθέσιμα σπίτια.

Η μεταμόρφωση της Celina από αγρότοπος καλλιέργειας κυρίως καλαμποκιού και βαμβακιού σε μια ταχέως αναπτυσσόμενη πόλη, με χιλιάδες νεόδμητες κατοικίες, οφείλεται σε ένα αναπτυξιακό κύμα που έχει εξαπλωθεί σε ολόκληρη την κομητεία Collin, συμπεριλαμβανομένων των κοντινών πόλεων, αναφέρει το δημοσίευμα.

Σημαντικό ρόλο έχει διαδραματίσει και η συνεχιζόμενη επέκταση του αυτοκινητοδρόμου North Texas Tollway, ο οποίος αυξάνει την προσβασιμότητα σε προηγουμένως απομακρυσμένες πόλεις.

Στη γειτονιά Mustang Lakes της Celina, οι κάτοικοι μπορούν να απολαύσουν έναν εκτεταμένο κατάλογο παροχών, όπως ένα ιδιωτικό χώρο 12.000 τετραγωνικών μέτρων, με τεράστιες πισίνες, γυμναστήριο, τέσσερα γήπεδα τένις, αμφιθέατρο, μονοπάτια για πεζοπορία, παιδικές χαρές, ειδικούς χώρους εκδηλώσεων και 14 λίμνες.

Πηγή: https://mustanglakes.com

Η αγορά ακινήτων ανθεί

Ο πρόεδρος της κατασκευαστικής εταιρείας Highland Homes, Aaron Graham, δήλωσε στο Business Insider ότι η εταιρεία άρχισε να χτίζει στη Celina τη δεκαετία του 2000, όταν ακόμη, όπως λέει, ήταν πολύ νωρίς. «Τώρα, η κατάσταση έχει αντιστραφεί εντελώς» τονίζει.

Η Highland Homes, η οποία ειδικεύεται σε πολυτελή σπίτια μέσα σε κοινότητες, έχει κατασκευάσει αρκετές γειτονιές στη Celina από το 2020. Εκτός από το Mustang Lakes, τα έργα τους περιλαμβάνουν το Cambridge Crossing, το Mosaic και το The Parks at Wilson Creek. Οι τιμές των σπιτιών σε αυτές τις κοινότητες ξεκινούν από τα 500.000 δολάρια και σε αρκετές περιπτώσεις ξεπερνούν το εκατομμύριο.

Ο Graham δήλωσε ότι μέχρι σήμερα, η Highland Homes έχει προχωρήσει σε 1.930 πωλήσεις κατοικιών στη Celina, και μέχρι το τέλος του έτους, ο συνολικός αριθμός αναμένεται να πλησιάσει τις 2.100.

Κάθε μήνα, η Celina υποδέχεται κατά μέσο όρο 830 νεοφερμένους στην περιοχή – κάτι που δεν συνέβαινε πάντα και οι περισσότεροι εξ αυτών διαθέτουν υψηλότερα εισοδήματα.

Με την οικιστική ανάπτυξη και τους νέους κατοίκους, η Celina γνωρίζει άνθιση στην οικονομία της, καθώς οι τοπικές επιχειρήσεις και υπηρεσίες επωφελούνται από την αυξημένη ζήτηση.

Η πόλη αλλάζει αλλά διατηρεί τις αξίες της

Η εισροή νέων κατοίκων από πολιτείες με υψηλότερο κόστος ζωής, όπως η Καλιφόρνια, σε συνδυασμό με το υψηλότερο από το μέσο όρο μέσο εισόδημα των νοικοκυριών της Celina – 142.643 δολάρια από τα στοιχεία της απογραφής του 2022, σε σύγκριση με τον εθνικό μέσο όρο των 74.580 δολαρίων κατά την ίδια χρονική περίοδο – έχει οδηγήσει σε ζήτηση για πολυτελείς ανέσεις.

Η Centurion American Development Group κατασκευάζει το 1876 Country Club, που πήρε το όνομά του από τη χρονιά που υιοθετήθηκε το Σύνταγμα του Τέξας. Η ιδιωτική λέσχη θα διαθέτει ένα γήπεδο γκολφ 18 οπών, γήπεδα τένις και γυμναστήριο για τα μέλη της.

Ωστόσο, παρά τις συνεχείς αλλαγές στη Celina, το πνεύμα κοινότητας παραμένει ισχυρό, όπως φάνηκε μετά τις καταιγίδες που ξεκίνησαν τον Απρίλιο και οδήγησαν στην κήρυξη ομοσπονδιακής καταστροφής τον Ιούνιο για αρκετές κομητείες, συμπεριλαμβανομένων των κομητειών Ντάλας και Κόλιν στο Τέξας.

Τον Μάιο, η Celina χτυπήθηκε από ανεμοστρόβιλο, με έξι σπίτια να καταστρέφονται ανεπανόρθωτα. Οι κάτοικοι συσπειρώθηκαν, σχημάτισαν ομάδες εθελοντών και παρείχαν αλληλοϋποστήριξη. Πολλοί συνέδραμαν καθαρίζοντας τα συντρίμμια από τα σπίτια, προσφέροντας καταφύγιο, ακόμη και βοηθώντας σε εργασίες όπως η συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης για όσους είχαν ανάγκη.