Στην εξάρθρωση ενός τεράστιου δικτύου ναρκωτικών κατάφερε να φτάσει η ισπανική υπηρεσία, «Guardia Civil», σε συνεργασία με τη Europol, μετά από επιχειρησιακό συντονισμό διάρκειας τεσσάρων ετών.

Συγκεκριμένα, συνελήφθησαν 40 άτομα και κατασχέθηκαν οκτώ τόνοι κοκαΐνης. Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα, «Guardian», από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι ένα βαλκανικό καρτέλ χρησιμοποιούσε κόμβους υλικοτεχνικής υποστήριξης στη δυτική Αφρική και στις Κανάριες Νήσους για τη μεταφορά κοκαΐνης από τη Νότια Αμερική σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όταν έφθαναν τα ναρκωτικά στην Ευρώπη, διακινούνταν σε όλη τη Γηραιά Ήπειρο μέσω κέντρων διανομής στο Βέλγιο, την Κροατία, τη Γερμανία, την Ιταλία και την Ισπανία.

Σε δήλωση που κυκλοφόρησε την Πέμπτη, η Europol ανέφερε ότι οι επικεφαλής της οργάνωσης είχαν, επίσης, βάσεις στην Τουρκία και το Ντουμπάι. «Από εκεί, χειρίζονταν τα κέντρα ελέγχου και διοίκησης του εγκληματικού δικτύου», ανέφερε η υπηρεσία επιβολής του νόμου της ΕΕ.

«Οι έρευνες εντόπισαν μια σημαντική απειλή: την ικανότητα των εγκληματιών να συνεργάζονται στενά και να συνδέονται με εγκληματικές ομάδες σε μακροπρόθεσμη βάση, ώστε να διευκολύνουν τη διακίνηση ναρκωτικών», πρόσθεσε.