«Η πρόταση για κατάπαυση του πυρός που έκανε ο ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, είναι ένα τελεσίγραφο που δεν μπορεί να εμπιστευτεί κανείς», δήλωσε σήμερα ο ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Μιλώντας στο ιταλικό ειδησεογραφικό κανάλι «SkyTG24», στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G7, ο Ζελένσκι δήλωσε ότι πιστεύει πως ο Πούτιν δεν θα σταματήσει τη στρατιωτική του επίθεση, ακόμη και αν ικανοποιηθούν τα αιτήματά του για κατάπαυση του πυρός.

«Αυτά είναι μηνύματα τελεσιγράφου, που δεν διαφέρουν από τα μηνύματα του παρελθόντος», δήλωσε ο ουκρανός ηγέτης σε δηλώσεις του, που μεταφράζονταν και μεταδίδονταν απευθείας μέσω διερμηνέα.

«Ο ίδιος δεν θα σταματήσει», δήλωσε ο Ζελένσκι, αναφερόμενος στον Πούτιν, κάνοντας έναν παραλληλισμό με την επεκτατική πολιτική του Αδόλφου Χίτλερ πριν ξεσπάσει ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος.

«Είναι το ίδιο πράγμα που έκανε ο Χίτλερ… Αυτός είναι ο λόγος που δεν πρέπει να εμπιστευόμαστε αυτά τα μηνύματα», πρόσθεσε ο Ζελέσνκι.

Οι προϋποθέσεις του Πούτιν

Νωρίτερα, ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε δηλώσει πως η Ρωσία είναι έτοιμη για συνομιλίες ακόμα και… αύριο, αρκεί τα ουκρανικά στρατεύματα να αποσυρθούν από τις περιφέρειες της Ζαπορίζια, της Χερσώνας, του Ντονιέτσκ και του Λουχάνσκ και εφόσον η Ουκρανία παραιτηθεί από τα σχέδιά της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

«Αν η Ουκρανία συμφωνήσει στους όρους αυτούς, το ίδιο λεπτό η Ρωσία θα σταματήσει το πυρ και θα αρχίσει διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο Πούτιν απευθυνόμενος στα στελέχη του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ο ρώσος πρόεδρος υποστήριξε ακόμα πως η προώθηση του στρατού του προς το Κίεβο το 2022 είχε στόχο να εξαναγκάσει την Ουκρανία να δεχθεί μια ειρηνευτική συμφωνία και ότι δεν υπήρχε η πρόθεση να καταληφθεί εξ εφόδου η ουκρανική πρωτεύουσα.

Η Ουκρανία και η Δύση υποστηρίζουν ότι η Ρωσία ήθελε να καταλάβει το Κίεβο και να εγκαταστήσει εκεί φιλικούς προς τη Ρωσία ηγέτες, όμως η επίθεσή της αποκρούσθηκε από τη σθεναρή αντίσταση των Ουκρανών.

Τι διαμηνύουν οι ΗΠΑ στη Ρωσία

Από την πλευρά τους, οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής ξεκαθαρίζουν στον ρώσο πρόεδρο πως δεν είναι σε θέση να υπαγορεύσει στην Ουκρανία τι πρέπει να κάνει για την ειρήνη.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας barrons.com, ο Λόιντ Όστιν εκθείασε τις στρατιωτικές επιτυχίες του Κιέβου, τονίζοντας ότι ο ρώσος πρόεδρος «δεν είναι σε θέση να υπαγορεύσει στην Ουκρανία τι πρέπει να κάνει για την ειρήνη».

Πηγή: ΑΠΕ