Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ ξεκαθάρισε ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν μπορεί να υπαγορεύσει στην Ουκρανία τι πρέπει να κάνει, ώστε να τερματιστεί ο πόλεμος με τη Ρωσία και να επέλθει ειρήνη.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας barrons.com, ο Λόιντ Όστιν εκθείασε τις στρατιωτικές επιτυχίες του Κιέβου, τονίζοντας ότι ο ρώσος πρόεδρος «δεν είναι σε θέση να υπαγορεύσει στην Ουκρανία τι πρέπει να κάνει για την ειρήνη».

Λίγο νωρίτερα, ο σύμβουλος του ουκρανού προέδρου απέρριψε την ειρηνευτική πρόταση που παρουσίασε ο ρώσος πρόεδρος, λέγοντας ότι δεν πρόκειται για μια σοβαρή προσπάθεια να επιτευχθεί ειρήνη και δεν έχει καμία σχέση με τις όποιες διαπραγματεύσεις.

Μιλώντας μέσω Zoom, ο Μιχαήλο Ποντολιάκ δήλωσε στο πρακτορείο «Reuters» ότι δεν υπάρχει δυνατότητα να βρεθεί συμβιβασμός μεταξύ των δηλώσεων του Πούτιν και των όρων που θέτει η Ουκρανία για τον τερματισμό του πολέμου που εξαπέλυσε η Ρωσία.

Οι προϋποθέσεις του Πούτιν

Ο Πούτιν δήλωσε πως η Ρωσία είναι έτοιμη για συνομιλίες ακόμα και… αύριο, αν τα ουκρανικά στρατεύματα αποσυρθούν από τις περιφέρειες της Ζαπορίζια, της Χερσώνας, του Ντονιέτσκ και του Λουχάνσκ και αν η Ουκρανία παραιτηθεί από τα σχέδιά της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

«Αν η Ουκρανία συμφωνήσει στους όρους αυτούς, το ίδιο λεπτό η Ρωσία θα σταματήσει το πυρ και θα αρχίσει διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο Πούτιν απευθυνόμενος στα στελέχη του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ο ρώσος πρόεδρος υποστήριξε ακόμα πως η προώθηση του στρατού του προς το Κίεβο το 2022 είχε στόχο να εξαναγκάσει την Ουκρανία να δεχθεί μια ειρηνευτική συμφωνία και ότι δεν υπήρχε η πρόθεση να καταληφθεί εξ εφόδου η ουκρανική πρωτεύουσα.

Η Ουκρανία και η Δύση υποστηρίζουν ότι η Ρωσία ήθελε να καταλάβει το Κίεβο και να εγκαταστήσει εκεί φιλικούς προς τη Ρωσία ηγέτες, όμως η επίθεσή της αποκρούσθηκε από τη σθεναρή αντίσταση των Ουκρανών.