O κόσμος έχει φτάσει σε σημείο χωρίς επιστροφή λόγω της κατάρρευσης του «δυτικού μοντέλου» της παγκόσμιας ασφάλειας δήλωσε σήμερα ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο Ρώσος πρόεδρος μίλησε σε συνάντηση με αξιωματούχους του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών και κατηγόρησε την Ουάσιγκτον ότι υπονόμευσε την παγκόσμια ασφάλεια με την έξοδό της από τις διεθνείς εξοπλιστικές συμφωνίες.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στα σχέδια των δυτικών χωρών να παράσχουν στην Ουκρανία δάνεια με τη χρήση τόκων από ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που έχουν δεσμευτεί στο εξωτερικό, κάνοντας λόγο για «κλοπή», που δεν θα μείνει ατιμώρητη.

«Ο τρόπος με τον οποίο η Δύση αντιμετώπισε τη Μόσχα δείχνει ότι οποιαδήποτε χώρα θα μπορούσε να πέσει θύμα παρόμοιου δυτικού παγώματος περιουσιακών στοιχείων», σχολίασε, προσθέτοντας πως «η κλοπή δεν θα μείνει ατιμώρητη».

«Γίνεται προφανές σε όλες τις χώρες, τις εταιρείες (και) τα κρατικά ταμεία ότι τα περιουσιακά τους στοιχεία και τα αποθεματικά τους απέχουν πολύ από το να είναι ασφαλή τόσο με τη νομική όσο και με την οικονομική έννοια του όρου. Οποιοσδήποτε θα μπορούσε να είναι ο επόμενος στη σειρά για απαλλοτρίωση από τις ΗΠΑ και τη Δύση», ισχυρίστηκε ο Ρώσος πρόεδρος.

Ο Πούτιν μιλούσε μία ημέρα αφότου οι ηγέτες της G7 κατέληξαν σε συμφωνία για την παροχή δανείων ύψους 50 δισ. δολ. στην Ουκρανία με τη χρήση τόκων από ρωσικά κρατικά περιουσιακά στοιχεία που έχουν παγώσει μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία το 2022.

Αναφερόμενος στην προέλαση του στρατού του προς το Κίεβο το 2022, ο Ρώσος πρόεδρος ισχυρίστηκε πως είχε ως στόχο «να εξαναγκάσει την Ουκρανία να προβεί σε ειρηνευτική συμφωνία και ότι δεν υπήρχε πρόθεση να εισβάλει στο Κίεβο».

Η Ουκρανία και η Δύση ισχυρίζονται ότι η Ρωσία ήθελε να καταλάβει το Κίεβο και να εγκαταστήσει ρωσόφιλους ηγέτες, αλλά ηττήθηκε από τη σθεναρή αντίσταση.

Οι όροι για ειρηνευτικές συνομιλίες και κατάπαυση του πυρός

Ο Πούτιν περιέγραψε πάντως τις προϋποθέσεις που, όπως είπε, θέτει η Ρωσία για την έναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών με την Ουκρανία.

Όπως τόνισε, η Ρωσία θα ήταν άμεσα έτοιμη για τέτοιες συνομιλίες εάν τα ουκρανικά στρατεύματα αποσυρθούν από τις περιοχές Ζαπορίζια, Χερσώνα, Ντονέτσκ και Λουχάνσκ και εάν η Ουκρανία εγκαταλείψει τα σχέδιά της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Εάν η Ουκρανία συμφωνούσε με αυτούς τους όρους, τότε η Ρωσία θα σταματούσε τα πυρά και θα ξεκινούσε διαπραγματεύσεις, όπως ανέφερε ο Ρώσος πρόεδρος.