Η Κίνα χαρακτήρισε ως «μεμονωμένο περιστατικό» την επίθεση με μαχαίρι που δέχθηκαν σήμερα (11/6), τέσσερις Αμερικανοί καθηγητές πανεπιστημίου στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, διαβεβαιώνοντας ότι λαμβάνονται μέτρα για την προστασία των αλλοδαπών.

«Η αστυνομία, μετά από προκαταρκτική έρευνα, εκτίμησε ότι πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό και η έρευνα συνεχίζεται», ανέφερε ο Λιν Ζιάν, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών. Ο ίδιος τόνισε ότι το περιστατικό δεν θα επηρεάσει τις σχέσεις μεταξύ των λαών της Κίνας και των ΗΠΑ.

Οι τέσσερις Αμερικανοί καθηγητές από το Cornell College της Άιοβα τραυματίστηκαν όταν δέχθηκαν επίθεση με μαχαίρι σε πάρκο στην πόλη Τζιλίν της επαρχίας Τζιλίν, σύμφωνα με Κινέζους και Αμερικανούς αξιωματούχους. Ο βουλευτής της Άιοβα Άνταμ Ζάμπνερ δήλωσε ότι ο αδελφός του ήταν ανάμεσα στα θύματα, με τραύμα στο μπράτσο, ενώ επισκεπτόταν ναό στην πόλη Τζιλίν.

«Μίλησα με τον αδελφό μου, Ντέιβιντ, και αναρρώνει καλά από τα τραύματά του. Είμαστε ευγνώμονες που διέφυγε τον κίνδυνο», πρόσθεσε. Η ομάδα των καθηγητών επισκεπτόταν έναν ναό στο πάρκο Μπεϊσάν, όταν δέχθηκε την επίθεση από έναν άνδρα με μαχαίρι. Βίντεο που δημοσιεύθηκε δείχνει ανθρώπους καλυμμένους με αίμα στο έδαφος του πάρκου.

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιβεβαίωσε ότι η Ουάσινγκτον παρακολουθεί το περιστατικό στην Τζιλίν της Κίνας. Οι καθηγητές από το Cornell College συμμετείχαν σε πρόγραμμα ανταλλαγής με το πανεπιστήμιο Beihua της Τζιλίν.

Η βουλεύτρια της Άιοβα Μαριανέτ Μίλερ-Μικς δήλωσε ότι εργάζεται μέσω των κατάλληλων διαύλων για να διασφαλίσει ότι τα θύματα θα λάβουν την κατάλληλη φροντίδα και θα επιστρέψουν στις ΗΠΑ.

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ είχε δεσμευθεί να καλέσει 50.000 νέους Αμερικανούς στην Κίνα για σπουδές, ενισχύοντας τους δεσμούς των δύο λαών. Ωστόσο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ συνεχίζει να προειδοποιεί τους Αμερικανούς πολίτες να αποφεύγουν τα ταξίδια στην Κίνα λόγω κινδύνου αυθαίρετων κρατήσεων και απαγορεύσεων εξόδου.

Σήμερα, λιγότεροι από 900 Αμερικανοί φοιτητές συμμετέχουν σε προγράμματα ανταλλαγής στην Κίνα, ενώ πάνω από 290.000 Κινέζοι φοιτητές σπουδάζουν στις ΗΠΑ, σύμφωνα με αμερικανικά στοιχεία.

Πηγή: ΑΠΕ