Μια πόλη βγάζει τα σπίτια της σε δημοπρασία, προκειμένου να συγκεντρώσει λεφτά και κόσμο για να επιβιώσει, οπότε θέτει ως τιμή εκκίνησης τα 3 ευρώ για κάθε οικεία που πουλάει.

Η μεσαιωνική πόλη Sambuca di Sicilia με πληθυσμό περίπου 5.500 κατοίκους βρίσκεται στη Σικελία και ερήμωσε σε μεγάλο βαθμό το 1969 λόγω του σεισμού 5,5 Ρίχτερ που έγινε στην κοντινή κοιλάδα Belice. Τότε, πολλοί ντόπιοι εγκατέλειψαν μόνιμα τις εστίες τους, με την ιταλική κυβέρνηση να περνάει νόμο που παραχωρούσε στο δήμο την κυριότητα των εγκαταλελειμμένων σπιτιών.

Σπίτι που βγαίνει σε δημοπρασία. Με κόκκινο χρώμα ορίζονται τα όρια του

Έκτοτε, έγιναν διάφορες προσπάθειες αναβίωσης του τόπου, αλλά δεν έφεραν αποτέλεσμα, καθώς τα σπίτια χρειάζονταν πολλά χρήματα για να γίνουν λειτουργικά ξανά. Συγκεκριμένα, ένα σπίτι 80 τ.μ. θα χρειαζόταν από 30.000 ευρώ, έως και 200.000 ευρώ για να επισκευαστεί.

Ο δήμος λοιπόν το 2019 δημοπράτησε 16 σπίτια με τιμή εκκίνησης το 1 ευρώ και περίπου 5.000 ευρώ προκαταβολή από τον υποψήφιο αγοραστή για να λάβει μέρος στη δημοπρασία. Συνολικά ο τζίρος ήταν 21,8 εκατομμύρια ευρώ και η πλειοψηφία των αγοραστών προέρχονταν από τη Μέση Ανατολή, ενώ το 2021 έβγαλε νέες οικίες στο «σφυρί».

Ο δήμαρχος Giuseppe Cacioppo μίλησε στο CNN και τόνισε ότι έκτοτε άνοιξαν νέα καταστήματα, ήρθαν νέοι κάτοικοι και πως η τοπική οικονομία αναζωογονήθηκε από την εισροή κεφαλαίων.

Φέτος, η Sambuca προχωράει σε νέα δημοπρασία 12 σπιτιών με τιμή εκκίνησης τα 3 ευρώ, ενώ προγραμματίζει νέες δημοπρασίες να γίνουν τα επόμενα χρόνια.

Πηγή φωτογραφιών: sambucadisicilia.ag.it