Η Γαλλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες «είναι αποφασισμένες να ασκήσουν τις απαραίτητες πιέσεις” στο Ιράν το οποίο βρίσκεται σε μια στρατηγική κλιμάκωσης προς κάθε κατεύθυνση», δήλωσε σήμερα ο Εμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του προς τον Τύπο από το Ελιζέ, έχοντας δίπλα του τον Αμερικανό ομολογό του Τζο Μπάιντεν.
«Όταν πρόκειται για το Ιράν, κάνουμε την ίδια διαπίστωση μιας στρατηγικής κλιμάκωσης προς κάθε κατεύθυνση, είτε πρόκειται για πρωτοφανείς επιθέσεις κατά του Ισραήλ, ελιγμούς περιφερειακής αποσταθεροποίησης ή ασφαλώς το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Οι δύο χώρες μας είναι αποφασισμένες να ασκήσουν τις απαραίτητες πιέσεις για να εξαλείψουν αυτή την τάση», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος έχοντας στο πλευρό του τον Τζο Μπάιντεν στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στο Παρίσι ο πρόεδρος των ΗΠΑ.
«Τζο Μπάιντεν, ένας εταίρος που αγαπά και σέβεται τους Ευρωπαίους»
Ο Εμανουέλ Μακρόν επίσης, εξήρε την «αφοσίωση» του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, στον οποίο βλέπει «έναν εταίρο που αγαπά και σέβεται τους Ευρωπαίους», κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του προς τον Τύπο από το Ελιζέ στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στο Παρίσι ο πρόεδρος των ΗΠΑ.
«Σας ευχαριστώ που είστε ο πρόεδρος της πρώτης παγκόσμιας δύναμης» και «που το πράττετε με την καθαρότητα και την αφοσίωση ενός εταίρου που αγαπά και που σέβεται τους Ευρωπαίους», δήλωσε σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος εξαίροντας τη βούληση του Μπάιντεν, ο οποίος είναι υποψήφιος για την επανεκλογή του απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ, να είναι «αυτός που θέλει ακριβώς να οικοδομήσει τις συμφωνίες αυτές, από την Ουκρανία έως τη Μέση Ανατολή».
«Στόχος η άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα»
Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι στόχος είναι η άμεση κατάπαυση του πυρός και η εξεύρεση μίας πολιτικής λύσης που θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μία δίκαιη και διαρκή ειρήνη, η οποία θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες ασφαλείας Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Ανέφερε επίσης ότι εννέα μήνες μετά την έναρξη της σύγκρουσης, η κατάσταση στη Ράφα από ανθρωπιστική άποψη είναι απαράδεκτη και κάλεσε το Ισραήλ να ανοίξει ανθρωπιστικούς διάδρομους όπως ζητάει εδώ και πολλούς μήνες η διεθνής κοινότητα.