Στις ΗΠΑ είναι σε εξέλιξη η κούρσα των αμερικανικών εκλογών και λίγους μήνες πριν στηθούν οι κάλπες τον Νοέμβριο, στενοί συνεργάτες του Τζο Μπάιντεν υποστήριξαν ότι ο πρόεδρος «τα χάνει», με την πνευματική του ικανότητα να καταρρέει.

Περισσότεροι από 45 Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι μίλησαν στην The Wall Street Journal, αναφέροντας ότι «είναι άβολο να βρίσκεσαι δίπλα» στον 81χρονο Αμερικανό πρόεδρο. «Ο τωρινός Μπάιτεν δεν έχει καμία σχέση με τον αντιπρόεδρο που γνώρισα στην κυβέρνηση Ομπάμα. Είναι άλλος άνθρωπος και δεν είναι για καλό», είπε ένας συνεργάτης του.

«Μουρμουρίζει και δεν μπορούμε να τον καταλάβουμε. Μερικές φορές μιλάει τόσο σιγά, που κάνουμε προσπάθεια να τον ακούσουμε», είπαν χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι αρκετές φορές έκλεινε τα μάτια «σαν να τον παίρνει ο ύπνος».

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν

Δημοσίευμα της New York Post παρέθεσε κι άλλες μαρτυρίες, με βάση τις οποίες ο Μπάιντεν διάβασε σημειώσεις από κάρτες για να δώσει οδηγίες, σαν να έδινε ομιλία και όχι σαν να συζητούσε με κάποιο άτομο.

«Μιλούσαμε και δεν είχε αντίληψη της πραγματικότητας… Σοκαρίζονταν όταν τού έλεγα: “Πρόεδρε, αυτό το θέμα έχει διευθετηθεί εδώ και -Χ- καιρό. Εσείς το αποφασίσατε τότε”. Έμοιαζε να το ακούει πρώτη φορά», είπε ανώνυμα ένας κυβερνητικός αξιωματούχος.

«Κρύβουμε όσα γίνονται πίσω από κλειστές πόρτες»

Ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης που υποστήριξε ότι «τα χάνει» ο Μπάιντεν, έφερε ως παράδειγμα το προ μηνών πόρισμα του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Χουρ και το γεγονός πως το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν δημοσίευσε τις ηχογραφημένες συνομιλίες με τον Αμερικανό πρόεδρο.

Στις αρχές Φεβρουαρίου ο Χουρ απάλλαξε τον Μπάιντεν από κατηγορίες για διαβαθμισμένα έγγραφα που είχε στην κατοχή του από την περίοδο που ήταν στην κυβέρνηση Ομπάμα, λόγω προχωρημένης ηλικίας.

Ο ειδικός εισαγγελέας Ρόμπερτ Χουρ

Ο εισαγγελέας συμπέρανε ότι ο νυν πρόεδρος «τα κράτησε εσκεμμένα και αποκάλυψε το περιεχόμενο» αφού ολοκλήρωσε τη θητεία του αντιπροέδρου, ενώ «ήταν απλός πολίτης». Πρόσθεσε, όμως, πως δε δικαιολογείται η άσκηση ποινικής δίωξης, σημειώνοντας ότι οποιοδήποτε σώμα ενόρκων θα δυσκολευόταν να καταδικάσει τον Μπάιντεν, καθώς θα παρουσιαζόταν ως «συμπαθητικός ηλικιωμένος κύριος, με καλές προθέσεις, αλλά κακή μνήμη».

«Γιατί νομίζεται ότι δεν δημοσίευσε τις κασέτες; Δεν είναι εμφανές; Κρύβουμε όσα γίνονται πίσω από κλειστές πόρτες, αλλά μερικές φορές τα σημάδια είναι τόσο εμφανή, που αποκαλύπτονται ό,τι κι αν κάνουμε», είπε χαρακτηριστικά.