Tριπλές κάλπες αναμένεται να στηθούν την Κυριακή στο Βέλγιο. Οι πολίτες καλούνται να εκλέξουν ομοσπονδιακή κυβέρνηση, περιφερειακές κυβερνήσεις καθώς και ευρωβουλευτές.
Η κυβέρνηση συνασπισμού ονόματι «Vivaldi», (σ.σ.από τις «Τέσσερις εποχές», για τις τέσσερις πολιτικές οικογένειες με χρώματα που θυμίζουν κάθε εποχή) δημιουργήθηκε την 1η Οκτωβρίου 2020 μετά τις ομοσπονδιακές βουλευτικές εκλογές της 26ης Μαΐου 2019. Ωστόσο, φαίνεται ότι δεν καταφέρνει να σχηματίσει κυβέρνηση με βάση τις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την Ipsos για τα μέσα ενημέρωσης VTM, Het Laatste Nieuws, RTL και Le Soir, αυτός ο συνασπισμός θα κερδίσει 72 έδρες σε σύνολο 150, κατάτι λιγότερες από τις 76 που χρειάζονται για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Ο εν λόγω συνασπισμός σήμερα έχει 87.
Η πρώτη επιλογή θα ήταν να σχηματιστεί ένας συνασπισμός όσο το δυνατόν πιο κοντά στον σημερινό Vivaldi, εξαιρουμένων των πιο διχαστικών κομμάτων, δηλαδή των ακραίων (ακροδεξιό Vlaams Belang και αριστερό PTB) καθώς και των εθνικιστών του N-VA. Ωστόσο πρόβλημα αποτελεί το γεγονός ότι τα τρία αυτά κόμματα κινούνται ψηλά στις δημοσκοπήσεις. Οι προβλέψεις αναφέρουν ότι το Vlaams Belang θα μπορούσε να είναι πρώτο κόμμα στη χώρα, με 26 βουλευτές, το N-VA δεύτερο με 20 έδρες και το PTB τρίτο με 19. Όλα τα άλλα κόμματα θα ήταν πίσω και μαζί αυτά τα τρία μεγάλα κόμματα θα μπορούσαν να συγκεντρώσουν 65 έδρες.
Απομένουν δηλαδή μόνο 85 βουλευτές για τα «παραδοσιακά» κόμματα. Ως εκ τούτου, οι πιθανοί συνδυασμοί για τον σχηματισμό νέου συνασπισμού παραμένουν δύσκολη εξίσωση σε μία χώρα ωστόσο που έχει καταφέρει να λειτουργεί ακόμη και ούσα σχεδόν 600 ημέρες χωρίς κυβέρνηση, αφού πολλές από τις βασικές αρμοδιότητες, όπως η παιδεία ή η υγεία, βρίσκονται στα χέρια των τοπικών κυβερνήσεων.
Σύμφωνα με μελέτη των πανεπιστημίων UCLouvain, ULB και UAnvers η οποία δημοσιεύεται στα βελγικά μέσα, ακόμη υπάρχουν αναποφάσιστοι. Ειδικότερα, το 21% των πολιτών της Βαλλονίας, το 18% των Φλαμανδών και το 16% των κατοίκων των Βρυξελλών δεν έχουν κάνει ακόμη την επιλογή τους, στοιχεία σχετικά συγκρίσιμα με την κατάσταση που επικρατούσε και λίγο πριν από τις εκλογές του 2019.
Η έρευνα επισημαίνει ότι πρόκειται για δισταγμό μεταξύ δύο κομμάτων και όχι για απάθεια σε σχέση με την ψήφο. Επίσης, όπως αναφέρεται, υπάρχει σημαντικά μεγαλύτερη αμφιβολία μεταξύ των γυναικών (περίπου 25%) από ό,τι μεταξύ των ανδρών (περίπου 15%). Όσον αφορά στην ηλικία, είναι τα άτομα άνω των 65 που είναι πιο κατασταλαγμένα, ενώ δεν υπάρχει σημαντική διαφορά μεταξύ των άλλων ηλικιακών ομάδων.
Ταυτόχρονα δεν υπάρχει σημαντική διάκριση μεταξύ του μορφωτικού επιπέδου σε αντίθεση με την κατάσταση που επικρατούσε το 2019, όταν ο μεγαλύτερος αριθμός αναποφάσιστων ατόμων είχε τα χαμηλότερο επίπεδο εκπαίδευσης. «Αυτή η διαφορά μεταξύ του μορφωτικού επιπέδου δεν παρατηρείται πλέον το 2024, ειδικά στο τέλος της εκστρατείας. Μια εξήγηση βρίσκεται στην εκλογική επιτυχία του (σ.σ. ακροδεξιού) Vlaams Belang και του (σ.σ. αριστερού) PTB-PVDA, δύο κομμάτων που προσελκύουν έντονα τους λιγότερο μορφωμένους», λένε οι ερευνητές.
Πηγή: ΑΠΕ