Μπορεί ο Δρ Άντονι Φάουτσι να έγινε γνωστός ως «το πρόσωπο κατά της πανδημίας», ως ο κορυφαίος γιατρός στις ΗΠΑ που έδινε οδηγίες για το πώς να την αντιμετωπίσουν οι επιστήμονες ανά τον κόσμο, αλλά σε έγγραφα που διέρρευσαν ανέφερε ότι… έβγαλε από το μυαλό του την εντολή για την τήρηση αποστάσεων προς αποφυγήν του κορονοϊού και την αναγκαιότητα για χρήση μάσκας στα παιδιά.
Ο πρώην διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νόσων (NIAID) κατέθεσε τον Ιανουάριο στην Επιλεκτική Υποεπιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων για την πανδημία του κορονοϊού. Μέρος αυτής της κατάθεσης μόλις δημοσίευσαν οι Ρεπουμπλικανοί. Αφορμή αποτέλεσε η νέα κατάθεση που πρόκειται να δώσει στη Ρεπουμπλικανική Επιτροπή για την προέλευση του κορονοϊού, με το κόμμα να τον κατηγορεί πως γνώριζε πώς ξεκίνησε ο ιός και ότι συνεργάστηκε με την Κίνα.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Daily Mail, ο Φάουτσι ανέφερε ότι «απλώς προέκυψε» ο κανόνας της κοινωνικής απόστασης των περίπου 1,8 μέτρων (6 feet) για τον κορονοϊό, χωρίς να θυμάται συγκεκριμένο στοιχείο που να αιτιολογούσε το μέτρο.
«Δεν θυμάμαι. Απλώς εμφανίστηκε», είπε σύμφωνα με όσα γράφουν τα πρακτικά που είδαν το φως της δημοσιότητας και πρόσθεσε πως «δεν γνώριζε συγκεκριμένες μελέτες», που να υποστηρίζουν ότι η απόσταση μειώνει τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού. Παράλληλα, τόνισε πως όσες μελέτες έγιναν εκείνη την περίοδο, έδειχναν αντικρουόμενα στοιχεία, δηλαδή ορισμένες υποστήριζαν το μέτρο της κοινωνικής απόστασης και άλλες όχι.
«Θυμάστε να έχετε δει οποιεσδήποτε μελέτες ή δεδομένα που να υποστηρίζουν τη χρήση μάσκας στα παιδιά;», ρώτησαν στη συνέχεια τον Φάουτσι, με τον γιατρό να απαντάει: «Μπορεί να το έκανα, αλλά δεν θυμάμαι συγκεκριμένα να το κάνω».
Τα έγγραφα που διέρρευσαν οι Ρεπουμπλικάνοι:
Στο «στόχαστρο» των Ρεπουμπλικανών ο Φάουτσι
Η εφημερίδα New York Times έγραψε πως ο Φάουτσι εργάστηκε για την αμερικανική κυβέρνηση περισσότερα από 50 χρόνια, ενώ συμβούλευε προέδρους και των δύο κομμάτων για θέματα που αφορούσαν μολυσματικές ασθένειες, όπως το AIDS και ο Έμπολα.
Εντούτοις, το όνομά του απασχόλησε το ευρύ κοινό την περίοδο που ξέσπασε η πανδημία, τόσο γιατί έπρεπε να αντιμετωπίσει μια παγκόσμια πρωτόγνωρη κατάσταση όσο και γιατί συγκρούστηκε άγρια με τον Ντόναλντ Τραμπ. Χαρακτηριστικά, έγινε «σύμβολο αντίστασης» για όσους υποστήριζαν τους Δημοκρατικούς και τα μέτρα κατά του κορονοϊού, ενώ για τους οπαδούς του Τραμπ και όσους δεν ήθελαν περιορισμούς για την πανδημία μετατράπηκε σε «εχθρό της πατρίδας».
Έτσι, βρέθηκε στο επίκεντρο έντονης κριτικής, ειδικά από τους Ρεπουμπλικανούς που τον κατηγόρησαν πως συνέβαλε στην εξάπλωση του κορονοϊού από την Κίνα και ότι προσπάθησε να κρύψει σχετικά στοιχεία.
Συγκεκριμένα, η Ρεπουμπλικανική Επιτροπή για την προέλευση του κορονοϊού, στην οποία θα καταθέσει, υποστήριξε πως όσο ο Φάουτσι ήταν πρόεδρος του Εθνικού (αμερικανικού) Ινστιτούτου για τις Αλλεργίες και τις Μεταδοτικές Ασθένειες (National Institute of Allergy and Infectious Diseases-NIAID), δόθηκαν χρήματα αμερικανών φορολούμενων μέσω χορηγιών στο εργαστήριο κορονοϊών της Γουχάν, για να γίνουν σχετικά πειράματα. Στη συνέχεια, ο κορονοϊός που οδήγησε στην Covid-19 ξέφυγε από το εργαστήριο, με βάση τη θεωρία, ενώ ο Φάουτσι και οι συνεργάτες του φέρεται να προσπάθησαν να κρύψουν τα στοιχεία σε βάρος τους, ώστε να ισχυριστούν άγνοια.
Σύμφωνα με τη «New York Times», έχει γνωστοποιηθεί μόνο ένα μικρό μέρος της κατάθεσης του Φάουτσι από ό,τι πρόκειται να ακολουθήσει το επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς αναμένεται να δώσει κι άλλες καταθέσεις μέχρι να καταλήξει σε κάποιο επίσημο συμπέρασμα η Επιτροπή.