Ο αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε σήμερα ότι η κυβέρνηση Νετανιάχου προτείνει μια νέα συνολική συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, η οποία θα έχει τρία στάδια.
Σύμφωνα με τον αμερικανό πρόεδρο, το Ισραήλ προτείνει την αποχώρηση όλων των δυνάμεών του από τη Γάζα για έξι εβδομάδες.
Μάλιστα, προσέθεσε ότι η Χαμάς πρέπει να αποδεχθεί τη συμφωνία. «Δεν μπορούμε να αφήσουμε αυτή την ευκαιρία μιας συμφωνίας στη Γάζα να πάει χαμένη. Είναι καιρός αυτός ο πόλεμος να τελειώσει», είπε, υπενθυμίζοντας ότι οι Παλαιστίνιοι έχουν βιώσει μια «κόλαση» και «πάρα πολλοί άμαχοι σκοτώθηκαν».
«Ξέρω ότι ορισμένοι στο Ισραήλ, ακόμη και μέλη της κυβέρνησης, δεν θα συμφωνήσουν με το σχέδιο», τόνισε ο Μπάιντεν, προτρέποντας την ισραηλινή ηγεσία να στηρίξει τη συμφωνία, παρά τις πιέσεις που ενδεχομένως θα δεχτεί. «Ζητώ από τους Ισραηλινούς να κάνουν ένα βήμα πίσω και να σκεφθούν τι θα συμβεί, αν χαθεί αυτή η στιγμή», είπε, διαβεβαιώνοντας ότι η Χαμάς δεν είναι πλέον σε θέση να διαπράξει άλλη μια επίθεση σαν αυτήν της 7ης Οκτωβρίου 2023. Επισήμανε, επίσης, ότι υπάρχει κίνδυνος για το Ισραήλ να απομονωθεί περαιτέρω διεθνώς, αν συνεχίσει τον πόλεμο.
Τα τρία στάδια της συμφωνίας
Η πρώτη φάση, όπως αναφέρει η «Jerusalem Post», περιλαμβάνει την πλήρη κατάπαυση του πυρός και την αποχώρηση των στρατιωτών των IDF (Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων) από τη Γάζα.
Ακόμη, προβλέπεται η απελευθέρωση ορισμένων από τους εναπομείναντες ομήρους και η ανταλλαγή τους με Παλαιστίνιους κρατούμενους.
Στη Λωρίδα της Γάζας θα εισέλθουν 600 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια. Αυτό θα διαρκέσει έξι εβδομάδες με το ενδεχόμενο να παραταθεί, αν χρειαστεί.
Στη δεύτερη φάση προβλέπεται ο «μόνιμος τερματισμός των εχθροπραξιών» και η απελευθέρωση των υπόλοιπων ομήρων, μεταξύ των οποίων και οι στρατιώτες που κρατούνται από τη Χαμάς.
Αυτό σημαίνει τη μόνιμη παύση των εχθροπραξιών.
Η τελευταία φάση θα περιλαμβάνει την αποκατάσταση της Λωρίδας της Γάζας. Μόλις επιτευχθεί, η φάση αυτή θα περιλάμβανε επίσης την επιστροφή των λειψάνων των ομήρων που πέθαναν στα χέρια της Χαμάς.