Η Γαλλία θέλει να γίνει η επόμενη υπερδύναμη τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ). Προ ολίγων ημερών, στο συνέδριο Viva Technology στο Παρίσι μονοπώλησαν οι συζητήσεις σχετικά με το πόσο μακριά έχει φτάσει η χώρα για να γίνει ηγέτιδα στην ΑΙ.
Τα βλέμματα όλων, στο συνέδριο τεχνολογίας, συγκέντρωσε η «H», που προηγουμένως ονομαζόταν «Holistic», η γαλλική εταιρεία που κατάφερε να συγκεντρώσει σχεδόν 220 εκατ. ευρώ σε έναν γύρο αρχικής χρηματοδότησης, από κολοσσούς του κλάδου όπως ο αμερικανικός τεχνολογικός γίγαντας Amazon, αλλά και επενδυτές όπως ο δισεκατομμυριούχος πρώην διευθύνων σύμβουλος της Google, Eric Schmidt.
Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η Γαλλία προσέλκυσε σωρεία νέων ιδιωτικών επενδύσεων, με κυριότερη τη δέσμευση της Microsoft για επενδύσεις ύψους 4 δισ. ευρώ, τη μεγαλύτερη που έχει πραγματοποιήσει ποτέ στην ευρωπαϊκή χώρα.
Οι γαλλικές εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης προσθέτουν βαριά ονόματα της αμερικανικής τεχνολογίας στους καταλόγους των μετόχων τους. «Η Γαλλία είναι ηγέτιδα στην τεχνητή νοημοσύνη στην Ευρώπη», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Μπρούνο Λε Μερ, στο CNBC κατά τη διάρκεια του συνεδρίου Viva Tech.
Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι, ενώ η Γαλλία έχει μια χείρα βοηθείας από τους αμερικανικούς τεχνολογικούς κολοσσούς, «θέλουμε να έχουμε τη δική μας τεχνητή νοημοσύνη που δημιουργείται και αναπτύσσεται στη Γαλλία».
Η Γαλλία διαθέτει ένα ισχυρό οικοσύστημα έρευνας και ανάπτυξης τεχνητής νοημοσύνης, φιλοξενώντας βασικές εγκαταστάσεις όπως το ερευνητικό κέντρο τεχνητής νοημοσύνης του Facebook από τη Meta και τον ερευνητικό κόμβο τεχνητής νοημοσύνης της Google στο Παρίσι, καθώς και κορυφαία πανεπιστήμια, όπως αναφέρει το CNCB.
Μάχη για την τεχνολογική ηγεσία
Ο γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, ανέφερε σε συνέντευξή του ότι η χώρα του «ηγείται της τεχνολογικής βιομηχανίας στην Ευρώπη». Ωστόσο, σημείωσε ότι η Ευρώπη «υστερεί» έναντι των ΗΠΑ και ότι η ήπειρος χρειάζεται περισσότερους «μεγάλους παίκτες».
«Είναι παράλογο να έχουμε έναν κόσμο όπου οι μεγάλοι παίκτες προέρχονται μόνο από την Κίνα και τις ΗΠΑ», δήλωσε ο Μακρόν.
Την περασμένη εβδομάδα, ο γάλλος πρόεδρος συναντήθηκε με τον Eric Schmidt, πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της Google, τον Yann LeCun, επικεφαλής επιστήμονα AI της Meta, και τον James Manyika, ανώτερο αντιπρόεδρο τεχνολογίας και κοινωνίας της Google, μεταξύ άλλων, για να συζητήσουν τρόπους προκειμένου να γίνει το Παρίσι παγκόσμιο κέντρο AI.
Καινοτομία εναντίον νομοθεσίας
Σύμφωνα με τον Μακρόν, η πρόκληση για την Ευρώπη είναι η επιτάχυνση της έρευνας και της ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης, στην «κατάλληλη κλίμακα».
Την περασμένη εβδομάδα, η ΕΕ ενέκρινε την πράξη AI Act, έναν νόμο-ορόσημο περί τεχνητής νοημοσύνης που κατοχυρώνει την ασφάλεια των χρηστών και την τήρηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων, ενώ ενισχύει την καινοτομία.
Ωστόσο αρκετά στελέχη της τεχνολογίας εξέφρασαν ανησυχίες ότι η Ευρώπη θα μπορούσε να βάλει προσκόμματα στις φιλοδοξίες της για την τεχνητή νοημοσύνη με υπερβολικά περιοριστικές ρυθμίσεις.
Η Γαλλία ήταν μεταξύ των χωρών που επέκριναν την πράξη της ΕΕ για την AI ως υπερβολικά περιοριστική όσον αφορά την καινοτομία, τονίζοντας ότι οι ρυθμιστικές αρχές θα πρέπει να αποφύγουν την εφαρμογή της «αρχής της προφύλαξης», της ιδέας ότι οι κατασκευαστές AI θα πρέπει να αποφεύγουν κατά κανόνα να κάνουν πράγματα που μπορούν να προκαλέσουν βλάβη.