Οι βόμβες που χρησιμοποιήθηκαν στην ισραηλινή επίθεση που σκότωσε δεκάδες Παλαιστινίους σε έναν καταυλισμό εκτοπισμένων κοντά στη Ράφα την Κυριακή κατασκευάστηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με ειδικούς στα όπλα αλλά και οπτικά στοιχεία, όπως μεταδίδουν οι New York Times.

Τα συντρίμμια που βρέθηκαν στο σημείο της επίθεσης την επόμενη μέρα ήταν υπολείμματα από μία βόμβα GBU-39, ένας τύπος που σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Οι αμερικανοί αξιωματούχοι πιέζουν το Ισραήλ να χρησιμοποιήσει περισσότερο τις βόμβες αυτού του τύπου, καθώς ισχυρίζονται ότι μπορεί να μειώσει τις απώλειες αμάχων.

Τα Ηνωμένα Έθνη δήλωσαν την Τρίτη ότι αγωνίζονται να συνεχίσουν τις επιχειρήσεις τους στη Γάζα λόγω της επεκτεινόμενης στρατιωτικής επίθεσης του Ισραήλ στη Ράφα, συμπεριλαμβανομένου ενός καταστροφικού χτυπήματος σε στρατόπεδο εκτοπισμένων Παλαιστινίων που σκότωσε τουλάχιστον 45 άτομα και τις συνεχιζόμενες αεροπορικές επιδρομές κοντά στα γραφεία του ΟΗΕ στη βόρεια Ράφα. «Θέλουμε να σταματήσει αυτό», δήλωσε την Τρίτη ο επικεφαλής εκπρόσωπος του ΟΗΕ, Stéphane Dujarric.

Η προσωρινή προβλήτα που κατασκεύασε και δημιούργησε ο αμερικανικός στρατός για την παροχή της τόσο αναγκαίας ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα διαλύθηκε λόγω θαλασσοταραχής, όπως ανακοίνωσε το Πεντάγωνο την Τρίτη.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν την Τρίτη ότι το ισραηλινό χτύπημα που σκότωσε δεκάδες Παλαιστινίους στη νότια Γάζα ήταν τραγωδία, αλλά ότι δεν παραβίασε την κόκκινη γραμμή του προέδρου Μπάιντεν για την απαγόρευση της αποστολής όπλων στο Ισραήλ. Η αιματοχυσία ήρθε αφότου ο Μπάιντεν προειδοποίησε νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εμπόδιζαν ορισμένες μεταφορές όπλων, εάν το Ισραήλ στόχευε πυκνοκατοικημένες περιοχές στη Ράφα – μια προειδοποίηση που δοκιμάζεται τακτικά.