Τη δυσαρέσκεια του εξέφρασε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας γιατί η μεταφορά ασθενών από τη Λωρίδα της Γάζας έχει σταματήσει εντελώς από τότε που άρχισαν οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Ράφα , με συνέπεια να πεθάνουν περισσότεροι άνθρωποι.
Ο ΠΟΥ ζητεί εδώ και καιρό μια πρόσβαση που θα επιτρέπει την απομάκρυνση περισσοτέρων βαριά ασθενών ή τραυματιών από το παλαιστινιακό έδαφος που μαστίζεται από τον πόλεμο.
Καθώς χιλιάδες Παλαιστίνιοι χρειάζεται επειγόντως να μεταφερθούν στο νοσοκομείο, ελάχιστοι έως τώρα έχουν λάβει τη σχετική άδεια.
Έχουν καταστραφεί οι υγιονομικές υποδομές
Από τότε που το Ισραήλ ξεκίνησε στις αρχές Μαΐου να βομβαρδίζει την πόλη της Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, «όλες οι μεταφορές ασθενών σταμάτησαν απότομα», που σημαίνει ότι περισσότεροι άνθρωποι πεθαίνουν αναμένοντας την ιατρική περίθαλψη», δήλωσε η εκπρόσωπος του ΠΟΥ Μάργκαρετ Χάρις.
Πριν ξεσπάσει ο πόλεμος, 50 με 100 άνθρωποι έβγαιναν καθημερινά από τη Γάζα για να λάβουν πολυσύνθετες θεραπείες, κυρίως για τον καρκίνο, οι οποίες δεν παρέχονταν στο παλαιστινιακό έδαφος.
«Οι άνθρωποι αυτοί δεν έφυγαν απλά γιατί άρχισε η σύγκρουση, χρειάζονται επομένως παρακολούθηση», δήλωσε η Χάρις στους δημοσιογράφους στη Γενεύη.
Καθώς οι υγειονομικές υποδομές της Γάζας έχουν καταστραφεί, ένας μεγαλύτερος αριθμός ανθρώπων έχει ανάγκη να φύγει για να έχει πρόσβαση σε θεραπείες (χημειοθεραπεία, αιμοκάθαρση…) , τις οποίες μπορούσε να έχει νωρίτερα στο έδαφος, πρόσθεσε.
Εξάλλου χιλιάδες άλλοι Παλαιστίνιοι που έχουν τραυματιστεί σοβαρά από τον πόλεμο, πρέπει να μεταφερθούν σε νοσοκομεία.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, «σχεδόν 10.000 άνθρωποι πρέπει να μεταφερθούν για να υποβληθούν στην ιατρική θεραπεία την οποία τόσο πολύ χρειάζονται», δήλωσε η Χάρις. Μεταξύ αυτών, περισσότεροι από 6.000 υποφέρουν από τραυματισμούς και τουλάχιστον 2.000 έχουν προσβληθεί από σοβαρές χρόνιες νόσους.
Από τότε που σταμάτησε εντελώς η μεταφορά ασθενών από τη Γάζα στις 8 Μαΐου, προστέθηκαν σε αυτούς άλλοι χίλιοι ασθενείς βαριά άρρωστοι ή τραυματίες, δήλωσε η Χάρις.
Πριν τη διακοπή αυτή, ο ΠΟΥ είχε λάβει την άδεια να προχωρήσει σε 5.800 μεταφορές ασθενών, δηλαδή σχεδόν το ήμισυ αυτών που έχουν ζητηθεί από τότε που άρχισε ο πόλεμος πριν από σχεδόν οκτώ μήνες. Μόνο 4.900 ασθενείς κατέστη δυνατόν πράγματι να μεταφερθούν, διευκρίνισε η Χάρις.
Ο πόλεμος άρχισε στις 7 Οκτωβρίου μετά την επίθεση στο ισραηλινό έδαφος μαχητών της Χαμάς που εισχώρησαν από τη Λωρίδα της Γάζας, προκαλώντας τον θάνατο περισσοτέρων από 1.170 ανθρώπων, κυρίως αμάχων, σύμφωνα με απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου βάσει επίσημων ισραηλινών στοιχείων.
Σε απάντηση, ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε καταστροφική επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας όπου η Χαμάς, η οποία έχει χαρακτηριστεί «τρομοκρατική» οργάνωση από το Ισραήλ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες κυρίως, πήρε την εξουσία το 2007.
Τουλάχιστον 35.800 Παλαιστίνιοι, κυρίως άμαχοι, έχουν χάσει τη ζωή τους, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της κυβέρνησης της Γάζας, του θύλακα που διοικείται από τη Χαμάς.
Πηγή: ΑΠΕ