Συνέντευξη έδωσε ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο, στον εγκέφαλο του οποίου εμφυτεύτηκε το τσιπ της Neuralink του Έλον Μασκ, περιγράφοντας πώς αυτό άλλαξε τη ζωή του αλλά και τις παρενέργειες τις οποίες υπέστη, όπως, για παράδειγμα, το ότι όταν εκείνος κοιμόταν, η συσκευή γκούγκλαρε!

Ο 29χρονος Νόουλαντ Άρμπο, που έμεινε παράλυτος το 2016 κατόπιν ατυχήματος, μίλησε στο Business Insider για το εμφύτευμα που έβαλε στον εγκέφαλό του, το οποίο μέσω Bluetooth συνδέεται στον υπολογιστή και συγκεκριμένα σε εφαρμογή της Neuralink, ώστε ο χρήστης να μετακινεί τον κέρσορα με το μυαλό του.

Περιγράφοντας τη διαδικασία ανέφερε ότι ενημερώθηκε από την πρώτη στιγμή για τους πιθανούς κινδύνους της εγχείρισης. Ο άνδρας δεν πτοήθηκε και ανησύχησε μόνο για την περίπτωση εγκεφαλικής βλάβης, ζητώντας από τους γονείς του εάν συνέβαινε κάτι τέτοιο, να τον άφηναν σε ίδρυμα.

«Είχα απόλυτη εμπιστοσύνη στους ειδικούς που εργάζονταν πάνω σε αυτό, συμπεριλαμβανομένου του χειρουργικού προσωπικού και των νοσηλευτών. Ήταν όλοι τους άριστοι στον τομέα τους», είπε χαρακτηριστικά.

Η εγχείριση ήταν επιτυχής, όμως εμφανίστηκε δυσλειτουργία ένα μήνα μετά, καθώς ορισμένα νήματα αποκολλήθηκαν από τον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα να μειωθεί ο αριθμός των αποτελεσματικών ηλεκτροδίων.

«Διαπιστώθηκε πως ο εγκέφαλός μου κινήθηκε τρία χιλιοστά, δηλαδή τρεις φορές περισσότερο από ό,τι περίμεναν. Τα εξαρτήματα που κατασκεύασαν δεν προορίζονταν να το αντέξουν αυτό, γεγονός που τα έκανε να υποχωρήσουν λίγο», είπε ο 29χρονος.

«Όταν έμαθα τι συνέβη, η αρχική μου αντίδραση ήταν να ρωτήσω αν ήθελαν να το αφαιρέσουν και να τοποθετήσουν ένα καινούργιο, αλλά αρνήθηκαν. Ήθελαν να δουν αν θα μπορούσαν να παρακάμψουν αυτό που συνέβη στο λογισμικό, πράγμα που τελικά έκαναν. Το χειρίστηκαν πολύ καλά», πρόσθεσε στη συνέχεια.

Οι νέες δυνατότητες στην καθημερινότητα

Περιγράφοντας την καθημερινότητά του, ο Νόουλαντ Άρμπο δήλωσε ότι άλλαξε προς το καλύτερο η ποιότητα ζωής του, γιατί πλέον κάνει πράγματα που δεν μπορούσε πριν ή με καλύτερο τρόπο.

«Χρησιμοποιώ το εμφύτευμα, για να στέλνω μηνύματα σε ανθρώπους στο «X» ή στο Instagram, απαντώ σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, παίζω video games, διαβάζω κόμικς στο διαδίκτυο και έχω πρόσβαση σε έναν ιστότοπο που χρησιμοποιώ, για να μαθαίνω ιαπωνικά. Το χρησιμοποίησα επίσης, για να κάνω κράτηση σε ξενοδοχείο, όταν επισκέφθηκα τα κεντρικά γραφεία της Neuralink», είπε στο «Business Insider».

Ο ίδιος μεταξύ άλλων ανέφερε ένα περίεργο περιστατικό, όταν μια φορά τον πήρε ο ύπνος, χωρίς να απενεργοποιήσει τον κέρσορα.

«Αποκοιμήθηκα για περίπου πέντε λεπτά, αλλά δεν το είχα απενεργοποιήσει, οπότε γκούγκλαρε μόνο του. Όταν ξύπνησα, υπήρχαν περίπου 10 διαφορετικές εφαρμογές ανοιχτές στον υπολογιστή», είπε ο Άρμπο.

Πέρα από αυτό όμως, δεν αντιμετώπισε κάποιο άλλο πρόβλημα, ενώ ανά τακτά χρονικά διαστήματα πηγαίνει σε συνεδρίες διάρκειας τεσσάρων με οκτώ ωρών, όπου συμμετέχουν ειδικοί της Neuralink και καταγράφουν την πορεία του.

«Μου επέτρεψε να επανασυνδεθώ με τον κόσμο, τους φίλους και την οικογένειά μου. Με έκανε καλύτερο και πιο ικανό να αλληλεπιδρώ με τους ανθρώπους, όπως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», είπε ο άνδρας και σημείωσε πως «ένα από τα βασικά πράγματα που αναρωτιέσαι όταν είσαι τετραπληγικός, είναι το πόσο ανίσχυρος θα είσαι. Έτσι ήθελα να ανακτήσω όσο περισσότερο έλεγχο της ζωής μου μπορούσα».

«Από τότε που τοποθετήθηκε το εμφύτευμα της Neuralink τον Ιανουάριο, η ποιότητα της ζωής μου έχει βελτιωθεί σημαντικά. Από το ατύχημά μου και μετά, η εξεύρεση διαφορετικών τρόπων για να παραμείνω παραγωγικός ήταν μια δύσκολη μάχη. Η συσκευή μου επέτρεψε τελικά να γίνω πιο ανεξάρτητος», δήλωσε ο Νόουλαντ Άρμπο.