Ζωντανός για μια ώρα μετά την πτώση του ελικοπτέρου, που μετέφερε τον Εμπραχίμ Ραϊσί, ήταν ο συνεπιβάτης του, ιμάμης Μοχάμεντ Αλί Αλ-Χάσεμ, για τον οποίον πληροφορίες από τη Ρωσία αναφέρουν ότι εποφθαλμιούσε τη θέση του Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ανώτατου ηγέτη του Ιράν.

Ο Μοχάμαντ Ναμί, επικεφαλής της υπηρεσίας Διαχείρισης Κρίσεων του Ιράν, δήλωσε πως ο Αλ-Χάσεμ ήταν ζωντανός για μια ώρα και επικοινώνησε με τα συνεργεία διάσωσης, ενώ προσπάθησε να καλέσει και στο προεδρικό γραφείο. «Εντούτοις, εντοπίστηκε, όταν ήταν αρκετά αργά», ανέφερε το BBC.

Το Al Jazeera ανέφερε πως ο ιμάμης ήταν θρησκευτικός ηγέτης από την Ταμπρίζ, την πόλη όπου κατευθυνόταν το ελικόπτερο, και μέλος του επαρχιακού τμήματος του Συμβουλίου Επικρατείας, αλλά και επαρχιακός βουλευτής στη Συνέλευση των Εμπειρογνωμόνων.

Ο ιμάμης Μοχάμεντ Αλί Αλ-Χασέμ

Επίσης, η ιστοσελίδα Oxu.Az σε σχετικό δημοσίευμα ανέφερε πως ο Μοχάμεντ Αλί Αλ-Χάσεμ γεννήθηκε στην Ταμπρίζ το 1962 και ασχολήθηκε με τις θεολογικές σπουδές, αποφοιτώντας από το πανεπιστήμιο της πόλης Qom του Ιράν.

Στο παρελθόν υπηρέτησε ως επικεφαλής της «Πολιτικής και Ιδεολογικής Οργάνωσης του Στρατού» την περίοδο 2008-2016, ενώ οι πολιτικές θέσεις του εναρμονίζονταν σχεδόν πλήρως με εκείνες του Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ

Σύμφωνα με δηλώσεις του δημοσιογράφου Δημήτρη Λιάτσου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του «Mega», ο ιμάμης θεωρούνταν «δελφίνος» του Χαμενεΐ, με ρωσικές πηγές να μη θεωρούν τυχαίο ότι επέβαινε στο μοιραίο ελικόπτερο.

«Δεν θεωρούν τυχαίο το γεγονός ότι στο ελικόπτερο επέβαινε και “δελφίνος” του Χαμενεΐ, Μοχάμεντ Αλ-Χάσεμ. Είναι θρησκευτικός ηγέτης της περιοχής και προαλείφεται για τη θέση του ανώτατου ηγέτη, καθώς ο Χαμενεΐ είναι βαριά άρρωστος», είπε λίγες ώρες πριν επιβεβαιωθεί ο θάνατος του Εμπραχίμ Ραϊσί και των υπόλοιπων επιβατών.