Μια τρανσέξουαλ δρομέας γυμνασίου αποδοκιμάστηκε έντονα, ενώ στέφθηκε πρωταθλήτρια πολιτείας, στην κατηγορία 6Α κοριτσιών, στο αγώνισμα των 200 μέτρων στο Όρεγκον.

Η Aayden Gallagher, από το γυμνάσιο McDaniel, κέρδισε τον πολιτειακό τίτλο με διαφορά δύο δέκατων του δευτερολέπτου και αποδοκιμάστηκε έντονα την ώρα που πέρασε τη γραμμή τερματισμού του αγώνα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι είχε επίσης τον καλύτερο χρόνο των προκριματικών στη διοργάνωση.

Η δευτεροετής έτρεξε επίσης τον ταχύτερο προκριματικό των 400 μέτρων, αλλά έχασε στον τελικό για 0,15 του δευτερολέπτου.

Οι αγώνες πραγματοποιήθηκαν στο Γιουτζίν του Όρεγκον, στο ίδιο στάδιο που γίνονται τα πρωταθλήματα των ΗΠΑ, καθώς και οι προ ολυμπιακοί αγώνες.

Η Gallagher προκάλεσε οργή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την Τετάρτη, αφού συμμετείχε σε διάφορα αγωνίσματα στους ημιτελικούς του Portland Interscholastic League Championship εναντίον κοριτσιών.

Τερμάτισε στην πρώτη θέση στον προκριματικό αγώνα των 400 μέτρων με χρόνο 56,14 και 0,23 δευτερόλεπτα καλύτερο χρόνο από τη δεύτερη θέση. Παράλληλα, τερμάτισε δεύτερη στον προκριματικό αγώνα των 200 μέτρων με χρόνο 24.49 – περίπου 0.17 πιο αργή από τον πρώτο αθλητή.

Αυτά τα γεγονότα την οδήγησαν στην πρόκριση για τους τελικούς της πολιτείας που έγιναν το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Η Ένωση Σχολικών Δραστηριοτήτων του Όρεγκον (OSAA) έχει μια πολιτική για τη συμμετοχή των τρανς σε αθλήματα γυμνασίου.

«Το OSAA προσπαθεί να επιτρέψει στους μαθητές να συμμετέχουν στο αθλητικό πρόγραμμα ή στο πρόγραμμα δραστηριοτήτων της ταυτότητας φύλου τους, παρέχοντας παράλληλα ένα δίκαιο και ασφαλές περιβάλλον για όλους τους μαθητές», αναφέρει.

Σύμφωνα με την New York Post, κανόνες όπως αυτός προάγουν την αρμονία και τον θεμιτό ανταγωνισμό μεταξύ των σχολείων-μελών, διατηρώντας την ισότητα επιλεξιμότητας και αυξάνοντας τον αριθμό των μαθητών, που θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε διασχολικές δραστηριότητες.

Επιπλέον, οι κανόνες του OSAA ορίζουν ότι «από τη στιγμή που ένας τρανς μαθητής έχει ενημερώσει το σχολείο για την ταυτότητα φύλου του, θα αντιμετωπίζεται με συνέπεια ως αυτό το φύλο για σκοπούς καταλληλότητας για αθλητισμό και δραστηριότητες, υπό την προϋπόθεση ότι εάν ο μαθητής έχει δοκιμάσει ή συμμετάσχει σε μια δραστηριότητα, δεν μπορεί να συμμετέχει κατά τη διάρκεια της ίδιας σεζόν σε ομάδα του άλλου φύλου».

Αυτό έρχεται λίγες εβδομάδες αφότου σε πέντε κορίτσια γυμνασίου στη Δυτική Βιρτζίνια απαγορεύτηκε να αγωνιστούν σε αγώνα στίβου μετά από διαμαρτυρίες και την άρνησή τους να συμμετάσχουν σε μια εκδήλωση, λόγω της συμπερίληψης ενός τρανς αθλητή στους αγώνες.