Παγκόσμιο αποτροπιασμό προκαλεί η δολοφονική επίθεση που δέχτηκε στη μέση του δρόμου ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο. Δράστης ήταν ένας 71χρονος ο οποίος συνελήφθη αμέσως. Ο άνδρας πλησίασε τον πολιτικό και τον πυροβόλησε σχεδόν εξ επαφής με το βίντεο – ντοκουμέντο των πυροβολισμών να κάνει τον γύρο του διαδικτύου.

Το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας ανέφερε ότι τα κίνητρα του δράστη ήταν πολιτικά, ενώ την απόπειρα δολοφονίας καταδίκασε σύσσωμη η ευρωπαϊκή ηγεσία, ο αμερικανός πρόεδρος, Μπάιντεν, και ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Εκτός κινδύνου ο Ρόμπερτ Φίτσο – Το χειρουργείο πήγε καλά

Σύμφωνα με τη σλοβακική τηλεόραση, η χειρουργική επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε ο σλοβάκος πρωθυπουργός ήταν επιτυχής, με τον ίδιο να βρίσκεται σε διαδικασία ανάνηψης.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Τομάς Ταράμπα, δήλωσε πως ο Ρόμπερτ Φίτσο νοσηλεύεται εκτός κινδύνου.

Ο Ρόμπερτ Φίτσο φέρει σοβαρά τραύματα στην κοιλιακή χώρα.

Βίντεο – ντοκουμέντο από τη στιγμή της επίθεσης

Πήραν τα κινητά από το προσωπικό του νοσοκομείου για να μην διαρρεύσει κάποιο βίντεο

Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας μεταφέρθηκε με ελικόπτερο στο νοσοκομείο Μπάνσκα Μπιστρίτσα και όχι σε νοσοκομείο της Μπρατισλάβα, καθώς η μεταφορά του εκεί θα διαρκούσε πολλή ώρα.

Όπως, δε, έγινε γνωστό για να μην διαρρεύσει κάποιο βίντεο από την ώρα που έφτασε στο νοσοκομείο αποφασίστηκε να κρατηθούν όλα τα κινητά του προσωπικού.

Εικόνα από το σημείο της επίθεσης

Ο δράστης τού φώναξε «Ρόμπο, έλα εδώ»

O 71 ετών δράστης φαίνεται πως οπλοφορούσε νόμιμα. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι, ενώ ο Φίτσο χαιρετούσε τον κόσμο, του φώναξε «Ρόμπο, έλα εδώ» και, όταν τον πλησίασε, άρχισε να πυροβολεί.

Ποιος είναι ο Φίτσο

Πρόκειται για έναν βετεράνο πολιτικό της Σλοβακίας με καριέρα σχεδόν 30 χρόνια.

Πριν από λίγους μήνες, τον περασμένο Οκτώβριο, εξελέγη πρωθυπουργός της Σλοβακίας για τέταρτη φορά και είναι 59 ετών.

Οι απόψεις του και οι πολιτικές του κινήσεις αλλάζουν, δεν είναι πάντα σταθερές. Ξεκίνησε περισσότερο φιλοευρωπαίος, τα τελευταία χρόνια όμως έχει αρχίσει να επιτίθεται στη Δύση και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Φαίνεται να είναι πιο κοντά με τη Ρωσία, ενώ είναι και φίλος του Βίκτορ Ορμπάν, του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας. Έχει επικριθεί και αυτός για το κράτος δικαίου. Επίσης, λένε ότι προσπαθεί να προωθήσει έναν νόμο σαν αυτόν που έχει περάσει η Ρωσία και αυτές τις μέρες προσπαθεί να περάσει η Γεωργία για τους ξένους πράκτορες.

Ρόμπερτ Φίτσο
Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας

Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος καταδικάζει την επίθεση

Η πρόεδρος της Σλοβακίας, Ζουζάνα Τσαπούτοβα, καταδίκασε τη «βάρβαρη και ανεύθυνη» επίθεση που δέχτηκε ο πρωθυπουργός, ενώ σοκαρισμένοι δήλωσαν σε ανακοινώσεις τους ευρωπαίοι ηγέτες από την επίθεση.

Σχετική ανάρτηση έκανε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος δήλωσε σοκαρισμένος από την ειδεχθή επίθεση εναντίον του πρωθυπουργού της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο.

«Αυτές οι πράξεις βίας δεν έχουν θέση στις κοινωνίες μας. Του εύχομαι ταχεία ανάρρωση», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

«Είμαι σοκαρισμένος με την είδηση της επίθεσης κατά του σλοβάκου πρωθυπουργού Φίτσο μετά τη συνεδρίαση του σλοβακικού υπουργικού συμβουλίου στη πόλη Χάντλοβα. Τίποτα δεν μπορεί ποτέ να δικαιολογήσει τη βία ή τέτοιες επιθέσεις. Οι σκέψεις μου είναι με τον πρωθυπουργό και την οικογένειά του», ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Ο αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τη φρικτή δολοφονική επίθεση κατά του Ρόμπερτ Φίτσο προσφέροντας την αμέριστη βοήθεια της κυβέρνησής του.

Ο ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, με τηλεγράφημά του προς την απερχόμενη πρόεδρο της Σλοβακίας χαρακτήρισε «τερατώδες» έγκλημα την απόπειρα δολοφονίας κατά του σλοβάκου πρωθυπουργού κάνοντας λόγο για έναν θαρραλέο και ισχυρό άνδρα.