Οι αλλοδαποί ιδιοκτήτες ενός ξενοδοχείου στη Χαλκιδική παρουσιάζονταν ως επιχειρηματίες που επέλεξαν την Ελλάδα για να επενδύσουν, αλλά στην πραγματικότητα ήταν κατάσκοποι που οργάνωναν επιθέσεις στην Ευρώπη για λογαριασμό της Ρωσίας.

Ο πρώην στρατιωτικός, Νικολάι Σαποσνίκοφ, και η σύζυγός του, Γιελένα, για χρόνια συνεργάζονταν με τη διαβόητη ρωσική ομάδα 29155, συντονίζοντας βομβιστικές επιθέσεις και δολοφονίες, που είχαν στόχο να προωθήσουν τα ρωσικά συμφέροντα.

Η δημοσιογραφική ομάδα του «The Insider» πραγματοποίησε ενδελεχή έρευνα για το παρελθόν του ζευγαριού και σημείωσε ότι είναι γνώριμο των ελληνικών αρχών. Ο άνδρας φέρεται να πέθανε όταν άνοιξε έρευνα σε βάρος του, ενώ η γυναίκα ζει και δραστηριοποιείται ακόμη στην Ελλάδα.

Από τον στρατό στην πώληση όπλων

Σύμφωνα με όσα είναι γνωστά, ο Νικολάι Σαποσνίκοφ από τη Ρωσία, με τσεχική υπηκοότητα, αποφοίτησε από τη Στρατιωτική Σχολή Διοίκησης του Μπακού, πολέμησε στο Αφγανιστάν για τρία χρόνια και το 1985 παντρεύτηκε τη Γιελένα από το Κίεβο, κόρη σοβιετικού αξιωματικού.

Το 1987, ο Σαποσνίκοφ μετέβη και υπηρέτησε για τρία χρόνια στην Τσεχοσλοβακία και απολύθηκε το 1990 για λόγους υγείας, οπότε στάλθηκε ως έφεδρος στο Κίεβο, όπου έμενε η σύζυγός του. Επίσης, το 1989 αποβλήθηκε από το ΚΚΣΕ, γιατί κατηγορήθηκε για «επανειλημμένες κλοπές βενζίνης και μπαταριών από τον στρατό».

Όταν κατέρρευσε η ΕΣΣΔ, ο Σαποσνίκοφ πήγε στην Τσεχία, ζητώντας πολιτικό άσυλο και πήρε υπηκοότητα το 1999, ενώ το 2004 η Γιελένα έλαβε τσεχικό διαβατήριο. Παράλληλα, ο άνδρας έπιασε δουλειά στην Imex, μια εταιρεία που ασχολείτο με την πώληση όπλων, επικεφαλής της οποίας ήταν ο Peter Bernatik, πρώην μυστικός πράκτορας του κρατικού μηχανισμού ασφαλείας της πρώην Τσεχοσλοβακίας.

Η Ελλάδα ως ορμητήριο

Φαινομενικά το ζευγάρι ζούσε μια φυσιολογική ζωή, με τη γυναίκα να ασχολείται με το νοικοκυριό, αφού δεν είχε σπουδάσει, ενώ ο άνδρας δραστηριοποιούνταν σε τομέα που ταίριαζε στο στρατιωτικό του παρελθόν.

Το 2009, όμως, έκαναν μια περίεργη κίνηση, αφού η Γιελένα χάρη στη σύνταξη των γονιών της, που δεν ξεπερνούσε τα 300 δολάρια, αγόρασε στη Χαλκιδική μια βίλα αξίας 275.290 ευρώ. Η βίλα ονομάστηκε Villa Elena. Το ζευγάρι μετακόμισε μόνιμα εκεί το 2010, επισκεπτόμενο περιστασιακά την Τσεχία.

Το μέρος έμοιαζε να λειτουργεί ως ξενοδοχείο, αλλά οι μόνοι τουρίστες που υποδέχονταν ήταν μέλη της ρωσικής ομάδας 29155, που δρούσε στο εξωτερικό για λογαριασμό της Ρωσίας, πραγματοποιώντας εκτελέσεις και επιθέσεις. Μάλιστα, το ζευγάρι είχε παραδεχτεί τις σχέσεις με τους ρώσους κατασκόπους, υποστηρίζοντας ότι είχαν κοινά επιχειρηματικά συμφέροντα μέσω νόμιμων συνεργασιών τους.

Έκτοτε, φέρεται ο Σαποσνίκοφ και η Γιελένα να συντόνιζαν τη δράση της ομάδας 29155, δίνοντας πληροφορίες για στόχους και προσφέροντας ένα μέρος ως ορμητήριο. Μέχρι στιγμής, έχει γίνει γνωστό πως εμπλέκονται σε σαμποτάζ εμπόρων όπλων, που δραστηριοποιούνταν στην Ευρώπη και σε κράτη όπως η Βουλγαρία ή η Τσεχία πουλώντας προϊόντα σε ανταγωνιστές της Ρωσίας ή περιορίζοντας τα συμφέροντα της ρωσικής πολεμικής βιομηχανίας.

Χαρακτηριστικά, το «The Insider» αναφέρει ότι το ζευγάρι βοήθησε στη δολοφονία του Emelian Gebrev, που πουλούσε όπλα στον ουκρανικό στρατό. Μάλιστα, λίγες μέρες μετά τη δολοφονία και χωρίς να έχει δημοσιευτεί το γεγονός, ο Σαποσνίκοφ, εκπροσωπώντας την Imex, πρότεινε στους Ουκρανούς έναν ρώσο έμπορο όπλων, εγείροντας ερωτήματα για την κίνησή του.

Η αποκαθήλωση

Η δράση του Σαποσνίκοφ και της Γιελένα υπολογίζεται μέχρι το 2018, γιατί έκτοτε ο κλοιός άρχισε να σφίγγει απειλητικά γύρω τους. Συγκεκριμένα, οι τσεχικές αρχές κινητοποίησαν εκείνες της Βουλγαρίας, που με τη σειρά τους ενημέρωσαν τις ελληνικές και τότε ξεκίνησαν τα μπλεξίματα με τη δικαιοσύνη.

Το ζευγάρι υποστήριξε ότι διωκόταν λόγω της ρωσικής καταγωγής του και πως δεν διέπραξε κάτι παράνομο. Ωστόσο, η Elena απέκτησε ξαφνικά ρωσικό διαβατήριο και λίγο μετά τις πρώτες διώξεις ξεκίνησε τα ταξίδια στη Ρωσία και μάλιστα με μυστήριο τρόπο.

Για την ακρίβεια τον Δεκέμβριο του 2015 και του 2017 πέταξε από την Ελλάδα στην πατρίδα της, χρησιμοποιώντας το τσεχικό διαβατήριο, αλλά εισήλθε στη Ρωσία, υποδεικνύοντας το ρωσικό. Έτσι, δεν έγινε αντιληπτή από τις ελληνικές αρχές, για να διεξαχθεί επιτόπου αναλυτικός έλεγχος, και στη συνέχεια ισχυρίστηκε ότι έτυχε να προβεί σε αυτή την κίνηση και πως δεν διέπραξε κάτι ύποπτο ή παράνομο.

Σύμφωνα με το «The Insider», μετά το 2018 μειώθηκε η δραστηριότητα του ζευγαριού, ενώ όταν στην Τσεχία άνοιξε φάκελος κατά του Σαποσνίκοφ, τότε ο άνδρας δηλώθηκε νεκρός στην Ελλάδα από ξαφνικό θάνατο. Αντιθέτως, η Elena συνεχίζει να μένει στη χώρα, αλλά δεν φαίνεται να διατηρεί κάποια επιχειρηματική δραστηριότητα και πλέον δηλώνει ότι διώκεται για πολιτικούς λόγους.