Με 609 ψήφους υπέρ, 49 κατά και 14 αποχές υιοθετήθηκε σήμερα από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η πρόταση ψηφίσματος της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης, που έχει ως στόχο τη μεγαλύτερη ευελιξία των περιφερειακών ταμείων καθώς και τη μεγαλύτερη υποστήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Η σχετική έκθεση έχει τίτλο «Η συμβολή της περιφερειακής πολιτικής της Ε.Ε. στην αντιμετώπιση της χρηματοπιστωτικής και οικονομικής κρίσης, με ιδιαίτερη αναφορά στον Στόχο 2» και την εισηγήθηκε η ευρωβουλευτής της ΝΔ και αντιπρόεδρος του Ε.Κ., κ. Ρόδη Κράτσα- σαγκαροπούλου.

Σύμφωνα με την έκθεση, τα περιφερειακά ταμεία της Ε.Ε. αποτελούν βασικό εργαλείο για την έξοδο από την κρίση» τονίζεται δε, ότι μια πιο «ελαστική» πρόσβαση στα ταμεία, θα έδινε αποφασιστική ώθηση στην αειφόρο ανάπτυξη και την απασχόληση.

Με το ψήφισμα υπογραμμίζεται η ανάγκη διατήρησης αλλά και βελτίωσης της βοήθειας της Ε.Ε. στις περιφέρειες του Στόχου 2, εκείνες δηλαδή που συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες λόγω βαθιών δομικών αλλαγών στις οικονομίες τους.

Όπως εξηγεί η εισηγήτρια στην αιτιολογική της έκθεση, την περίοδο 2000-2006, ο Στόχος 2 αφορούσε την υποστήριξη της οικονομικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης των περιοχών που παρουσίαζαν καθυστερημένη ανάπτυξη. Με την μεταρρύθμιση του 2006, ο Στόχος 2 αφορά πλέον στην ενίσχυση της περιφερειακής ανταγωνιστικότητας και απασχόλησης.

Η χρηματοοικονομική κρίση, όμως, ανέδειξε τις αδυναμίες των περιοχών της ευρωπαϊκής σύγκλισης, βάσει δε των τελευταίων προβλέψεων 2009-2011, η κατάσταση στην αγορά εργασίας θα παραμείνει δυσμενής και το ποσοστό ανεργίας προβλέπεται να ανέλθει στο 10,25% στην Ε.Ε.

Με την έκθεση, οι ευρωβουλευτές εκφράζουν την ανησυχία τους για τις αρνητικές κοινωνικές συνέπειες που έχει η κρίση στις περιοχές του Στόχου 2, όπου σημειώνεται αύξηση της ανεργίας, της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Καλούν την Επιτροπή να αναλάβει πρωτοβουλίες στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, για τη διαφύλαξη των υπαρχουσών και τη δημιουργία, όπου είναι δυνατόν, νέων θέσεων εργασίας.