Προκειμένου να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις και να υπογραμμίσουν τον προσωπικό χαρακτήρα της επίσκεψης της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, στη γειτονική μας χώρα «φρόντισαν» να τονίσουν ορισμένες «παραλείψεις» στο πρωτόκολο της επίσκεψής της.
Η επίσκεψη της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών στο Ερεβάν της Αρμενίας, στο μνημείο της γενοκτονίας προκάλεσε δυσαρέσκεια στην Τουρκία, αλλά οι αντιδράσεις ήταν πολύ προσεκτικές. H Χ. Κλίντον δεν πλησίασε το βιβλίο επισήμων στο μνημείο, όπου έχουν υπογράψει αρχηγοί κρατών όπως ο Σιράκ και ο Πούτιν.
Δεν επετράπη επίσης η παρουσία μέσων ενημέρωσης, ούτε η απευθείας μετάδοση της επίσκεψης. Η κ. Κλίντον δεν προέβη σε καμία δήλωση και ουδείς επίσημος της κυβέρνησης του Ερεβάν βρισκόταν δίπλα της. Επίσης, το γεγονός ότι δεν αναφέρθηκε ανοικτά στο θέμα της γενοκτονίας, προκάλεσε ικανοποίηση στην Άγκυρα.
Ο αντιπρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, Μεχμέτ Τζεϊλάν, βουλευτής του ΑΚΡ σημείωσε: «Από τους συμμάχους μας αναμένουμε να αποφεύγουν συμπεριφορές, οι οποίες θα προκαλέσουν ζημία στη διαδικασία προσέγγισης με την Αρμενία. Από την άποψη αυτή, η επίσκεψη Κλίντον μας προκαλεί λύπη».
Ο Ντενίζ Μπολούκμπασι, βουλευτής Άγκυρας του Κόμματος της Εθνικιστικής Δράσης ΜΗΡ και μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της τουρκικής εθνοσυνέλευσης, συνέδεσε την επίσκεψη Κλίντον με τα ανοίγματα της τουρκικής κυβέρνησης προς την Αρμενία: «Η επίσκεψη αυτή αποτελεί την επιβεβαίωση της κατάρρευσης τόσο των Πρωτοκόλλων της κυβέρνησης του ΑΚΡ με την Αρμενία, όσο και του ανοίγματος προς το Ερεβάν», είπε.
Τέλος, ο βουλευτής Κωνσταντινούπολης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος CHP Σουκρού Ελεκντάγ, παρατήρησε ότι η Τουρκία, κυρίως με τη στάση που υιοθέτησε στο θέμα του Ιράν, θα αντιμετωπίσει μεγάλες δυσκολίες στο να παρεμποδίσει την αποδοχή των ισχυρισμών περί γενοκτονίας.