Το Ισραήλ δεν έχει υποβάλει επισήμως, μέχρι τώρα, πρόταση στην Κύπρο για την κατασκευή τερματικού σταθμού που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την αποκλειστική ζώνη του Ισραήλ, δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου.

«Άλλο κρούση και άλλο πρόταση», δήλωσε ο κ. Στεφάνου, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση ενδιαφέρεται να έχει συνεργασίες με γειτονικά κράτη.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως δεν είναι τυχαίο που η κυπριακή κυβέρνηση προχώρησε σε συμφωνίες για την οριοθέτηση με γειτονικά κράτη, σε ό,τι αφορά στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, που δίνει δυνατότητα για συμφωνίες σε διάφορα θέματα.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας θα επισκεφθεί σύντομα το Ισραήλ για συνομιλίες, σχετικά με τη συνεργασία Κύπρου-Ισραήλ, στον τομέα του φυσικού αερίου.

Στο μεταξύ, σε χθεσινή συνέντευξή του στην «Καθημερινή» της Λευκωσίας, ο πρέσβης του Ισραήλ στη Λευκωσία Μίχαελ Χαράρ είχε αναφέρει ότι ισραηλινές εταιρείες ενδιαφέρονται για τα αποθέματα φυσικού αερίου, στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου. Όμως, πρόσθεσε πως δεν ήταν σε θέση να πει ακριβώς πότε θα ξεκαθαρίσουν πλήρως οι προοπτικές. Ανέφερε ότι η χώρα του είναι πανέτοιμη για συνεργασία, ώστε να υπάρξει κοινό όφελος και εξέφρασε την πεποίθηση ότι το πολιτικό πρόβλημα, δεν μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο στα σχέδια της Κύπρου και του Ισραήλ.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ που είχαν δημοσιευθεί στην εφημερίδα «Times» του Λονδίνου και στην ιστοσελίδα LNG World News, ισραηλινή εταιρεία έχει αποταθεί στην κυπριακή κυβέρνηση για την ανέγερση στο Βασιλικό, κοντά στη Λεμεσό, σταθμού αποθήκευσης φυσικού αερίου, που θα μεταφέρεται με διασωλήνωση, από την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη του Ισραήλ και το οποίο στη συνέχεια θα εξάγεται με πετρελαιοφόρα στη Δυτική Ευρώπη.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, η εταιρεία που επέδειξε ενδιαφέρον είναι η Delek Group, συνεργάτης της Αμερικανικής Noble Energy, η οποία έχει εξασφαλίσει τα δικαιώματα για το οικόπεδο 12 στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου.

H Delek είναι ο οργανισμός που ανέλαβε την ανακάλυψη των κοιτασμάτων φυσικού αερίου, στις περιοχές Λεβιάθαν και Ταμάρ, στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη του Ισραήλ.