Η αστυνομία της Κολομβίας συνέλαβε το Χούλιο Ενρίκε Αγιάλα, γνωστό με το προσωνύμιο «Κόνδορας», που θεωρείται ο βασικός ενδιάμεσος ανάμεσα σε ένα κολομβιάνικο καρτέλ της κοκαΐνης και τον πλέον καταζητούμενο λαθρέμπορο ναρκωτικών στο Μεξικό, δήλωσαν αξιωματούχοι στην Μπογοτά.

Ο Αγιάλα συνελήφθη με τη βοήθεια των ΗΠΑ την Τετάρτη στην πόλη Κάλι.

Η χώρα των Άνδεων παραμένει η μεγαλύτερη παραγωγός κοκαΐνης παγκοσμίως–400 τόνοι ετησίως–παρά τις προσπάθειες καταπολέμησης των καλλιεργειών κόκας, του φυτού που αποτελεί τη βάση του ναρκωτικού, και τα δισεκατομμύρια δολάρια που οι ΗΠΑ έχουν προσφέρει στην Μπογοτά ως βοήθεια για την αντιμετώπιση των λαθρεμπόρων.

Ο ανώτατος αξιωματούχος της αστυνομίας Κάρλος Ραμίρο Μένα δήλωσε ότι ο Αγιάλα είναι ο βασικός σύνδεσμος ανάμεσα σε ένα κολομβιάνικο καρτέλ το οποίο διοικούν δυο αδέλφια και το Χοακίν «Τσάπο» («Κοντούλη») Γκουσμάν, η συμμορία του οποίου δρα ορμώμενη από τη βορειοδυτική μεξικανική πολιτεία Σιναλόα.

Ο Αγιάλα «είχε τεθεί επικεφαλής των μεταφορών με αεροσκάφη που προσγειώνονταν σε μυστικά αεροδρόμια στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας μεγάλων ποσοτήτων κοκαΐνης», είπε ο Μένα σε δημοσιογράφους.