Οποιαδήποτε νέα διαδικασία διαπραγμάτευσης για το Κυπριακό θα πρέπει να βασίζεται «στην αναγνώριση της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος της τουρκοκυπριακής πλευράς» ανέφερε ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, Ερσίν Τατάρ, με αφορμή τη συνάντηση που θα έχει σήμερα με την προσωπική απεσταλμένη του γ.γ. του ΟΗΕ, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ.
«Αυτή είναι βασική απαίτηση των Τουρκοκυπρίων, για να εμπλακούν σε νέες διαπραγματεύσεις. Η Κυπριακή Δημοκρατία, που δημιουργήθηκε το 1960 μετά την αποχώρηση των Βρετανών, βασιζόταν σε συμφωνία που επέτρεπε στις δύο κοινότητες να ζουν μαζί, εξασφαλίζοντας παράλληλα την ισορροπία μεταξύ τους. Ωστόσο, η ελληνοκυπριακή πλευρά επεδίωξε τη διάλυση αυτής της δημοκρατίας, η οποία έφερε ομοσπονδιακά χαρακτηριστικά» όπως τόνισε.
Παράλληλα, ο Ερσίν Τατάρ κατέκρινε την απόφαση του ΟΗΕ το 1964 να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία ως τη μοναδική νόμιμη Κυβέρνηση της νήσου, καθώς και τη «μονομερή», όπως είπε, ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως πλήρες μέλος το 2004. «Αυτές οι αποφάσεις είναι άδικες για τους Τουρκοκύπριους» σημείωσε, επιμένοντας στην ανάγκη για τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων προς την κυριαρχική ισότητα πριν από οποιαδήποτε επανέναρξη των συνομιλιών.
Ανέφερε, ακόμα, ότι είναι έτοιμος να εξετάσει νέες προσεγγίσεις σε αυτή τη βάση με την απεσταλμένη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ενώ επεσήμανε πως δεν έχει νόημα να επανέλθουν στις διαπραγματεύσεις από το ίδιο σημείο όπως στο παρελθόν, «όταν οι Τουρκοκύπριοι ήταν αναγκασμένοι να υποχωρούν συνεχώς χωρίς αντίκρισμα».
Κατά τον ίδιο, «η ουσία του κυπριακού ζητήματος είναι η καταγραφή των υφιστάμενων εταιρικών μας δικαιωμάτων. Πενήντα χρόνια έχουν περάσει από το 1974. Υπάρχουν δύο πλευρές, δύο περιοχές και υπάρχει ένα «κράτος» (σ.σ. εννοεί το ψευδοκράτος).
Όλα όσα έχουν γίνει τα τελευταία πενήντα χρόνια, πράξεις, νόμοι, κανονισμοί, ορισμένες αποφάσεις που ελήφθησαν από αυτό το κράτος θα είναι κομμάτι της συμφωνίας, αν και εφόσον αυτή επιτευχθεί στο μέλλον».