Σε τρία χρόνια θα πραγματοποιηθούν οι προεδρικές εκλογές στη Γαλλία, εντούτοις αρκετοί παρατηρούν τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα, γιατί η Mαρίν Λεπέν αρχίζει να θεωρείται φαβορί και αν επικρατήσει, μπορεί να αλλάξει ριζικά την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η αρχηγός της Εθνικής Συσπείρωσης έβγαλε το κόμμα από το περιθώριο και ξεφορτώθηκε τα βαρίδια που αντιμετώπισε στο παρελθόν, ο πατέρας της Ζαν Μαρί Λεπέν, που αποτελεί ιστορική μορφή της γαλλικής Ακροδεξιάς. Πλέον, στις δημοσκοπήσεις συγκεντρώνει υψηλά ποσοστά και σε ορισμένες περιπτώσεις εμφανίζεται πιο πάνω από τον Μακρόν, που ακολουθεί δεύτερος και με κόπο.
Ο Economist έγραψε άρθρο για τους πιθανούς κινδύνους που μπορεί να αντιμετωπίσει η ΕΕ από τη Λεπέν και σημείωσε ότι η ακροδεξιά πολιτικός θέλει να διεξάγει δημοψήφισμα, ώστε να κατοχυρώσει στο Σύνταγμα την υπεροχή του γαλλικού δικαίου έναντι του ευρωπαϊκού.
Ταυτόχρονα, είναι αντίθετη με την ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, ενώ ενδεχομένως ασκήσει βέτο στις κυρώσεις προς τη Ρωσία. Εξάλλου στο μακρινό και πρόσφατο παρελθόν, μέλη του κόμματος της έχουν κατηγορηθεί και καταδικαστεί για οικονομικές σχέσεις με το Κρεμλίνο. Χαρακτηριστικά, μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία και τις πρώτες δυτικές κυρώσεις, η Εθνική Συσπείρωση αντιμετώπισε ορισμένες οικονομικές αναταράξεις, επειδή έχασε Ρώσους χρηματοδότες.
Σύγκρουση με τη Γερμανία
Τυχόν προεδρία της Μαρί Λεπέν μπορεί να απειλήσει τη γερμανική κυριαρχία στην ΕΕ, χωρίς να σημαίνει ότι θα συμβάλει στο γενικό καλό. Διαχρονικά οι Γάλλοι πρόεδροι πίεζαν το Βερολίνο να μοιραστεί την εξουσία με το Παρίσι, αφού είναι δύο ισχυρές χώρες στην Ένωση. Τα τελευταία χρόνια πέτυχαν μερικά μικρά αποτελέσματα και η Λεπέν απειλεί τα συγκεκριμένα σχέδια, ώστε να εξυπηρετήσει την πολιτική της.
Συγκεκριμένα, μπορεί να συμμαχήσει με συντηρητικές κυβερνήσεις, όπως της Ουγγαρίας, της Σλοβακίας και της Ιταλίας για να συγκεντρώσει το απαραίτητο 35%, ώστε να μπλοκάρουν αποφάσεις στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ορισμένοι θεωρούν ότι θα μπει φρένο σε αντιλαϊκές αποφάσεις, αλλά πολιτικοί αναλυτές υποστηρίζουν πως θα συμβεί ακριβώς το αντίθετο, πόσο μάλλον όταν υπάρχουν σχέσεις με επιχειρηματίες και κέντρα που πιέζουν σε πιο συντηρητική στροφή.
Έτσι, όλα τα βλέμματα στρέφονται σιγά-σιγά στον τρόπο που ο Μακρόν θα αντιμετωπίσει την απειλή της Λεπέν, ειδικά από τη στιγμή που χάνει τη στήριξη του κόσμου με αντιλαϊκές πολιτικές και αποφάσεις.