Πλήρως ικανοποιημένη από την επίσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ και τις θέσεις που εξέφρασε σε ό,τι αφορά στον κυπριακό, εμφανίζεται η κυβέρνηση της Κύπρου.

Κάνοντας έναν μίνι απολογισμό της επίσκεψης της γερμανίδας Καγκελαρίου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, σημείωσε ότι έστειλε σαφές και πολύ σημαντικό μήνυμα πως «η Γερμανία αναγνωρίζει τις προσπάθειες, τις πρωτοβουλίες και το θάρρος που επιδεικνύει ο πρόεδρος Χριστόφιας στις διαπραγματεύσεις, αποδίδοντας έτσι ξεκάθαρα την ευθύνη για τη μη κατάληξη των διαπραγματεύσεων στην τουρκική πλευρά».

Μιλώντας στο ΡΙΚ, ο κ. Στεφάνου σημείωσε ότι η Γερμανία υποστηρίζει συνέχιση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, αλλά τόσο η Κύπρος όσο και η Γερμανία θέλουν η Άγκυρα να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της.

Ο κ. Στεφάνου σημείωσε ότι θέση και του προέδρου Δημήτρη Χριστόφια είναι η ενεργότερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κυπριακό και η αξιοποίηση του ευρωπαϊκού παράγοντα. Κοινή εκτίμηση, τόνισε, είναι ότι «δεν πρέπει να αναμένονται θεαματικές κινήσεις από την Τουρκία» πριν από τις εκλογές στη χώρα τον προσεχή Ιούνιο.

Ως τότε, είπε, η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν θα μείνει παθητική, αλλά θα συνεχίσει τη σκληρή δουλειά τόσο στο διάλογο, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε η πίεση προς την Τουρκία να είναι συνεχής.

Η επίσκεψη Μέρκελ και οι δηλώσεις, καθώς και οι αντιδράσεις του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν αποτελούν πρώτη είδηση στις σημερινές εφημερίδες. Η «Αλήθεια», με τίτλο «Βολές Μέρκελ από τη Λευκωσία στην Άγκυρα», γράφει ότι την έντονη αντίδραση του πρωθυπουργού της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προκάλεσαν οι δηλώσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου για την Κύπρο, με τις οποίες άσκησε σκληρή κριτική στην τουρκική πολιτική έναντι του Κυπριακού. «Άγγελος η Άνγκελα», είναι ο τίτλος της εφημερίδας «Πολίτης», η οποία γράφει ότι χαμόγελα στη Λευκωσία και οργή στην Άγκυρα προκάλεσε η σύντομη μεν, αλλά σημαντική επίσκεψη της κ. Μέρκελ στην Κύπρο, αφού, αποστασιοποιούμενη από τη γνωστή τακτική των ίσων αποστάσεων, μίλησε ξεκάθαρα για την παρούσα φάση του Κυπριακού.

Η «Σημερινή», με τίτλο «Αυστηρά μηνύματα», γράφει ότι η κ. Μέρκελ παρέσχε στήριξη στις πρωτοβουλίες του προέδρου Δημήτρη Χριστόφια για λύση του Κυπριακού και κατηγόρησε την τουρκική πλευρά ότι δεν ανταποκρίνεται δεόντως. Ο «Φιλελεύθερος», με τίτλο «Δεν μάσησε τα λόγια της», γράφει ότι ξεκάθαρη και με σαφήνεια τόσο για το Κυπριακό όσο και τα ευρωτουρκικά παρουσιάστηκε η κ. Μέρκελ, απλώνοντας χέρι συνεργασίας προς τη Λευκωσία, η οποία είδε με απόλυτη ικανοποίηση την ισχυρή εταίρο της στην ΕΕ να στηρίζει τις προσπάθειές της στο Κυπριακό.

«Θα σας στηρίξουμε» είναι ο τίτλος της «Χαραυγής», η οποία γράφει ότι «με καθαρότητα λόγου και πολιτική ειλικρίνεια που εξέπληξε ευχάριστα σε σχέση με τη στήριξη αρχών προς την Κύπρο και την προσπάθειά της για επανένωση», η κ. Μέρκελ επέλεξε από τη Λευκωσία να στείλει ξεκάθαρα μηνύματα προς την Άγκυρα και τη διεθνή κοινότητα.