Η Τουρκία φέρεται να εξετάζει να αποκτήσει πυρηνικά υποβρύχια μετά την ολοκλήρωση του πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Άκουγιου.
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, με τίτλο «Σήμα από το τουρκικό πολεμικό Ναυτικό για το Εθνικό Πυρηνικό Υποβρύχιο» δημοσιεύεται ρεπορτάζ στον δικτυακό τόπο του ειδικού σε αμυντικά θέματα ενημερωτικού δικτυακού τόπο Savunma SanayiST.
Στο δημοσίευμα αναπαράγεται απόσπασμα άρθρου που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Deniz Kuvvetleri Dergisi» του τουρκικού πολεμικού Ναυτικού. Σε αυτό σημειώνεται ότι η Τουρκία σε σύντομο χρονικό διάστημα, με το που τεθεί σε λειτουργία ο πυρηνικός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Άκουγιου, θα πάρει τη θέση της στην σκακιέρα μεταξύ των χωρών που χρησιμοποιούν την πυρηνική ενέργεια.
Στη συνέχεια, προβλέπεται ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα αυξηθούν οι σχετικές γνώσεις και η εμπειρία στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας σε όλους τους τομείς, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο στρατιωτικό τομέα, και ότι η ενέργεια αυτή θα ενσωματωθεί σε νέους τομείς ανάπτυξης ικανοτήτων.
«Επιπλέον, το γεγονός ότι η χώρα μας θα ξεκινήσει να χρησιμοποιεί την πυρηνική τεχνολογία θα αποτελέσει ένα σημείο καμπής για το προγραμματισμένο εθνικό πρόγραμμα πυρηνικών υποβρυχίων που σχεδιάζεται να υλοποιηθεί μεσοπρόθεσμα» υπογραμμίζεται στο δημοσίευμα και προστίθεται ότι «η μετάβαση στα πυρηνικά υποβρύχια θα σημάνει οπωσδήποτε κρίσιμες εξελίξεις για το τουρκικό Ναυτικό».
Σημειώνεται επίσης ότι κατά τη διαδικασία της μετάβασης στην πυρηνική ενέργεια, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι γνώσεις και η εμπειρία της Τουρκίας στον τομέα αυτό είναι περιορισμένες, εκτιμάται ότι θα πρέπει να εξεταστούν διάφορα ζητήματα που αφορούν τις ναυτικές δυναμεις της χώρας.
Στο άρθρο που συνέταξε ο αντιπλοίαρχος Ντενίζ Αϊτάν, παρατίθενται σημαντικές πληροφορίες για τα υποβρύχια με πυρηνική ισχύ.
«Με εξαίρεση τη λειτουργία και τη συντήρηση του πυρηνικού αντιδραστήρα, που είναι ένα ιδιαίτερα τεχνικό ζήτημα, είναι εξαιρετικά σημαντικό να αναπτυχθούν από τώρα έργα που να συμβαδίζουν με την ιδέα της αξιοποίησης των υποβρυχίων μας και να αρχίσουν οι προετοιμασίες για την εκπαίδευση του προσωπικού των υποβρυχίων. Με αυτόν τον τρόπο, θα υπάρξουν προνοητικά σχέδια που θα διαμορφωθούν ήδη από τη φάση του σχεδιασμού του έργου και θα παρέχουν καθοδήγηση για την επίλυση των προβλημάτων πριν αυτά προκύψουν» αναφέρεται μεταξύ άλλων.
Στο εν λόγω άρθρο μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, σημειώνεται ότι τα πυρηνοκίνητα υποβρύχια της κλάσης BARRACUDA (SSN), τα οποία εντάχθηκαν πρόσφατα στο γαλλικό Ναυτικό, χρησιμοποιούνται ως παράδειγμα για τη διαδικασία που θα οδηγήσει στο εθνικό πρόγραμμα πυρηνοκίνητων υποβρυχίων, και καθοδηγείται υπό το πρίσμα των πληροφοριών που λαμβάνονται από ανοιχτές πηγές και την παρακολούθηση των τεχνολογικών εξελίξεων από τις ναυτικές δυνάμεις παγκοσμίως.