Η Ιαπωνία ταρακουνήθηκε από τον μεγάλο σεισμό μεγέθους 7,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που άφησε πίσω της νεκρούς και τεράστιες καταστροφές.

Τουλάχιστον έξι νεκροί από τον σεισμό

Τουλάχιστον έξι άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους στον ισχυρό σεισμό που έπληξε σήμερα την κεντρική Ιαπωνία, καθώς η αστυνομία και οι τοπικές αρχές αναφέρουν νέα περιστατικά θυμάτων που ανασύρονται από τα ερείπια κτιρίων που έχουν καταρρεύσει.

Μονάδες του ιαπωνικού στρατού συμμετέχουν στις επιχειρήσεις διάσωσης στις πληγείσες περιοχές.

Λίγο μετά τις τέσσερις το απόγευμα τοπική ώρα, χτύπησε ο σεισμός και η γη άρχισε να σείεται στην επαρχία Ισικάουα στην Ιαπωνία, σπέρνοντας τον πανικό, στα κεντρικά και βόρεια της χώρας, ανήμερα της Πρωτοχρονιάς.

Μέσα σε δευτερόλεπτα από το χτύπημα του Εγκέλαδου, κτίρια κατέρρευσαν κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, με μέγεθος 7,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Οι Αρχές εξέδωσαν άμεσα προειδοποίηση για τσουνάμι, ενώ τα πρώτα κύματα χτύπησαν τη δυτική ακτογραμμή της Ιαπωνίας.

Ο σεισμός είχε εστιακό βάθος μόλις δέκα χιλιόμετρα, μεγάλη διάρκεια και έγινε αισθητός, απ’ άκρη σε άκρη, στην Ιαπωνία. Οι Αρχές κάλεσαν εκατομμύρια κατοίκους κοντά στις ακτές, να απομακρυνθούν άμεσα. Τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πως δεκάδες κτίρια έχουν καταρρεύσει ή υποστεί ζημίες.

Έτρεμε όλο το σπίτι»

Τις δραματικές στιγμές της σεισμικής δόνησης περιέγραψε στο MEGA ο Ιωάννης Λαντούρης, Έλληνας κάτοικος Ιαπωνίας που ζει κοντά στο επίκεντρο του σεισμού.

«Έτρεμε ολόκληρο το σπίτι. Μένουμε σε μονοκατοικία και δεν μπορούσαμε να βγούμε έξω, επειδή δεν μπορούσες να σταθείς στα πόδια σου. Το πάτωμα αρχίζει να πηγαίνει πάνω-κάτω. Το ψυγείο, το οποίο το έβλεπα από την κουζίνα, ήταν 120 κιλά ψυγείο, το οποίο χοροπήδαγε στο πάτωμα», ανέφερε.

Ο Αντώνης Καραϊσκος, ένας από τους Έλληνες που ζουν μόνιμα στην Ιαπωνία, κατέχοντας έδρα καθηγητή Νομικής στο Πανεπιστήμιο του Κιότο μίλησε στο δελτίο του ΑΝΤ1

«Υπάρχουν εγκλωβισμένοι, γιατί έχουν πέσει πολλά κτήρια» εκτίμησε ο καθηγητής Καραΐσκος, τονίζοντας ότι, «ως πολιτεία έχουν γρήγορες αντιδράσεις».

Ο σεισμός της Δευτέρας διέσχισε αυτοκινητόδρομους στη δυτική Ιαπωνία, κατέρρευσε κτίρια, προκάλεσε πυρκαγιές και διέκοψε τις επικοινωνίες. Μέχρι και 33.000 νοικοκυριά ενδέχεται να πληγούν από διακοπές ρεύματος, δήλωσε ο επικεφαλής γραμματέας του ιαπωνικού υπουργικού συμβουλίου Χαγιάσι Γιοσιμάσα, σύμφωνα με το NHK.

Προβλήματα στις μεταφορές

Τουλάχιστον πέντε αυτοκινητόδρομοι έκλεισαν και αρκετές πτήσεις ακυρώθηκαν σε αεροδρόμια του νομού Ισικάουα. Δύο πτήσεις ακυρώθηκαν στο αεροδρόμιο Νότο, όπου υπάρχει ρωγμή στον διάδρομο προσγείωσης. Μια πτήση από το Τόκιο προσγειώθηκε νωρίτερα, αλλά γύρισε πίσω στην πρωτεύουσα. Στο αεροδρόμιο Κομάτσου υπήρξαν 15 ακυρώσεις. Τα σχολεία δεν λειτούργησαν, αλλά 21 σχολικές εγκαταστάσεις διαμορφώνονται σε κέντρα εκκένωσης.

Ο Μπάιντεν προσφέρει στήριξη στην Ιαπωνία μετά τον σεισμό

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν παρέχει στήριξη στην Ιαπωνία μετά τον ισχυρό σεισμό 7,6 Ρίχτερ που χτύπησε τα δυτικά της χώρας.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν βρίσκεται σε επαφή με Ιάπωνες αξιωματούχους και οι Ηνωμένες Πολιτείες «είναι έτοιμες να παράσχουν οποιαδήποτε αναγκαία βοήθεια στον ιαπωνικό λαό», σύμφωνα με ανακοίνωση.

«Ως στενοί σύμμαχοι, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ιαπωνία μοιράζονται έναν βαθύ δεσμό φιλίας που ενώνει τους λαούς μας. Οι σκέψεις μας είναι με τον ιαπωνικό λαό κατά τη διάρκεια αυτής της δύσκολης περιόδου», ανέφερε ο Μπάιντεν στη γραπτή δήλωση.