Την παροχή 75.000 και πλέον αδειών αυτοαπασχόλησης ολοκλήρωσαν οι αρχές της Κούβας ενώ συνεχίζουν να εξετάζουν άλλες 8.000.
Η αύξηση της αυτοαπασχόλησης είναι ανάμεσα στα κύρια μέτρα των οικονομικών μεταρρυθμίσεων στις οποίες προβαίνει η κυβέρνηση του προέδρου Ραούλ Κάστρο. Σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησης τον Οκτώμβριο καταργήθηκαν σταδιακά 500.000 και πλέον θέσεις εργασίας στον δημόσιο τομέα. Για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της εξέλιξης αυτής η κυβέρνηση κινήθηκε για να διευκολύνει την αυτοαπασχόληση σε ευρύ φάσμα της οικονομικής ζωής.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα Granma, όργανο της ΚΕ του ΚΚ Κούβας, από το σύνολο των 83.403 ανθρώπων που έλαβαν τις άδειες ή αναμένουν τις αποφάσεις των αρχών σχετικά με τις αιτήσεις τους να αποκτήσουν, το 68% είναι άνεργοι, το 16% εργάζονται και το 15% είναι συνταξιούχοι. Η μεγαλύτερη ζήτηση αυτούς τους πρώτους μήνες, 22% του συνόλου, αφορά άδειες στους τομείς «της παραγωγής και της πώλησης φαγητού», που θα επιτρέπουν στους κατόχους τους να ανοίξουν μικρά εστιατόρια και καφέ. Ποσοστό 16% αφορά άδειες για «συμβασιούχους εργαζόμενους» που θα είναι μεταβιβάσιμες έναντι χρημάτων–κάτι που ως σήμερα ήταν παράνομο.
Τις τελευταίες εβδομάδες μικρές επιχειρήσεις έχουν αρχίσει να εμφανίζονται σε πόλεις της Κούβας, ενώ στήθηκαν και πάγκοι στους οποίους πωλούνται CD, ταινίες, χυμοί, καφέδες, σάντουιτς και άλλα είδη.
Οι αρχές εκτιμούν ότι περίπου 1,8 εκατομμύρια άνθρωποι, επί συνόλου εργατικού δυναμικού 5 εκατομμύρια, θα ενταχθούν σε θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα τα επόμενα πέντε χρόνια. Στην δεκαετία του 1990, στην διάρκεια της μεγάλης κρίσης που έπληξε τη νήσο μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και με το εμπάργκο των ΗΠΑ να συνεχίζεται η κυβέρνηση της Κούβας είχε αρχίσει να δίνει άδειες για μικρές επιχειρήσεις, αλλά σύντομα εγκατέλειψε εκείνη την προσπάθεια. Ως σήμερα το 95% της οικονομικής δραστηριότητας στην Κούβα βρίσκεται στα χέρια του κράτους.
Η κυβέρνηση τονίζει ότι σκοπός των μεταρρυθμίσεων είναι να «αναβαθμιστεί»το σοσιαλιστικό σύστημα και όχι να εγκαταλειφθεί.