Οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα ζουν «στην απόλυτη φρίκη», τόνισε σήμερα ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Φόλκερ Τουρκ, εκτιμώντας ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος να διαπραχθούν «εγκλήματα θηριωδίας».
Δύο μήνες «μετά τις φρικτές επιθέσεις που εξαπέλυσε η Χαμάς και άλλες ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις εναντίον του Ισραήλ», «οι άμαχοι στη Γάζα εξακολουθούν να βομβαρδίζονται ασταμάτητα από το Ισραήλ και να υποβάλλονται σε συλλογική τιμωρία», κατήγγειλε ο Τουρκ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από τη Γενεύη. Ο Ύπατος Αρμοστής ζήτησε τον άμεσο τερματισμό των συγκρούσεων και την απελευθέρωση όλων των ομήρων.
Μετά την πρωτοφανή επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ, στις 7 Οκτωβρίου, στην οποία σκοτώθηκαν 1.200 άνθρωποι και απήχθησαν άλλοι περίπου 240, ο ισραηλινός στρατός απάντησε βομβαρδίζοντας ανηλεώς τη Λωρίδα της Γάζας. Στις 27 Οκτωβρίου ξεκίνησε και χερσαία επιχείρηση στον παλαιστινιακό θύλακα.
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, 16.248 άνθρωποι, εκ των οποίων το 70% είναι γυναίκες και παιδιά, έχουν σκοτωθεί στη Γάζα.
«Η ανθρωπιστική κατάσταση είναι καταστροφική», υπογράμμισε ο Τουρκ, υπενθυμίζοντας ότι ο επικεφαλής του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (Ocha), Μάρτιν Γκρίφιθς, χαρακτήρισε την κατάσταση στον παλαιστινιακό θύλακα «αποκαλυπτική».
«Οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα ζουν την απόλυτη φρίκη, η οποία απλώς επιδεινώνεται», πρόσθεσε. Ο Ύπατος Αρμοστής υπογράμμισε ότι υπάρχει «αυξημένος κίνδυνος» να διαπραχθούν «εγκλήματα θηριωδίας». «Πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα τόσο από τις αντιμαχόμενες πλευρές όσο και από όλα τα κράτη, κυρίως όσα ασκούν επιρροή, ώστε να εμποδιστεί η τέλεση τέτοιων εγκλημάτων», κάλεσε ο Τουρκ.
Επίσης εξέφρασε την ανησυχία του για «τις δηλώσεις απανθρωποποίησης», που κάνουν «νυν ή πρώην υψηλόβαθμοι Ισραηλινοί αξιωματούχοι καθώς και εκπρόσωποι της Χαμάς», προσθέτοντας: «η Ιστορία μάς έχει δείξει πού μπορεί να οδηγήσει αυτού του είδους η γλώσσα».
«Δεν είναι μόνο απαράδεκτες, αλλά αρμόδιο δικαστήριο θα μπορούσε να θεωρήσει αυτές τις δηλώσεις (…) υποκίνηση για τη διάπραξη εγκλημάτων θηριωδίας», υπογράμμισε ο Τουρκ. «Περίπου 1,9 εκατομμύρια άνθρωποι από τους 2,2 εκατομμύρια Παλαιστίνιους έχουν εκτοπιστεί και ωθούνται σε ολοένα και μικρότερες περιοχές, με μεγάλο συνωστισμό στη νότια Γάζα σε ανθυγιεινές και επιβλαβείς συνθήκες», σημείωσε.
«Η ανθρωπιστική βοήθεια έχει εκ νέου ουσιαστικά διακοπεί, ενώ αυξάνονται οι φόβοι για την εξάπλωση ασθενειών και λιμού», κατέληξε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ.