«Η σύγκρουση αυτή κοστίζει στο Ισραήλ 600 εκατομμύρια δολάρια τη βδομάδα» δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ ο Σωτήρης Ρούσσος, καθηγητής Πολιτικής επιστήμης και Διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου αλλά και επιστημονικός υπεύθυνος του Κέντρου Μεσογειακών, Μεσανατολικών και Ισλαμικών σπουδών.
«Τρία είναι τα σενάρια για αυτή την σύγκρουση. Το ένα είναι αυτό της επιμήκυνσης δύο έως έξι μηνών του πολέμου. Το δεύτερο σενάριο που μελετούν όμως οι διάφοροι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης εκεί είναι το σενάριο εμπλοκής. Να το πω πολύ απλά, της Χεζμπολάχ σε ένα μέτωπο στο Λίβανο. Πραγματικό μέτωπο όμως. Και το τρίτο σενάριο είναι το σενάριο εμπλοκής μεγάλων δυνάμεων, δηλαδή του Ιράν, σε απευθείας σύγκρουση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, με το Ισραήλ ή και με τους δύο», τόνισε στη δημοσιογράφο δημοσιογράφου όσον αφορά τη δύσκολη κατάσταση που επικρατεί», είπε σχολιάζοντας όσα συμβαίνουν στη περιοχή της Μέσης Ανατολής όσο και για τον πόλεμο του Ισραήλ με τη Χαμάς.
Στη συνέχεια, σχετικά με τους τομείς που πλήττονται λόγω της σύγκρουσης δήλωσε χαρακτηριστικά το εξής: «Ο πρώτος τομέας είναι οι επιχειρήσεις που ενεργοποιούνται γιατί δραστηριοποιούνται ακόμη στην περιοχή του νότιου Ισραήλ, δηλαδή στην περιοχή γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας και μέχρι και το λιμάνι του, που μπορεί να πλήττονται από πυραυλικές επιθέσεις της Χαμάς. Η περίπτωση να νιώθουν τον κίνδυνο και να έχουν κλείσει ή να έχουν περιορίσει πολύ τη δραστηριότητά τους. Αυτή είναι η μία περίπτωση. Και οι άλλες είναι επιχειρήσεις που πλήττονται από την. Από τις εφεδρείες, δηλαδή από τους πολίτες εκείνους οι οποίοι έχουν κληθεί στο στρατό».
Ερωτηθείς σχετικά με το ποσό βοήθειας που υπολογίζεται για το Ισραήλ από τις Ηνωμένες Πολιτείες κατέληξε στο εξής συμπέρασμα: «Το Κογκρέσο σε πρώτη φάση έχει δεσμεύσει ένα ποσό περίπου των 12 δις […] Ένα ποσό που εάν το βάλουμε κάτω με πολύ απλούς υπολογισμούς μπορεί να δώσει στο Ισραήλ περίπου 20 μήνες. Το κόστος που έχει για 20 μήνες πολέμου με τα σημερινά δεδομένα των 600 εκατομμυρίων […] δηλαδή περίπου για 5 μήνες… Γενικά, το Κογκρέσο δεν έχει κανένα πρόβλημα και δεν θα έχει κανένα πρόβλημα να υπογράψει αμέσως και να ψηφίσει με μεγάλες πλειοψηφίες οποιαδήποτε βοήθεια προς το Ισραήλ, αλλά την ίδια στιγμή δεν θέλει να δώσει και στο Ισραήλ και στην Ουκρανία.