Ένα χρόνο μετά τον καταστροφικό σεισμό στην Αϊτή, ο απολογισμός των κυβερνητικών έργων παραμένει πενιχρός, παραδέχτηκε ο υπουργός Δημοσίων Εργων, Μεταφορών και Επικοινωνιών Ζακ Γκαμπριέλ.

Περισσότερα από 390.000 κτίρια καταστράφηκαν ή υπέστησαν ζημιές, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρχών. Από αυτά λιγότερο από χίλια έχουν επισκευαστεί και τουλάχιστον οκτώ εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα ερειπίων πρέπει να καθαριστούν.

Ο σεισμός της 12ης Ιανουαρίου 2010 προκάλεσε το θάνατο 220.000 ανθρώπων και άφησε περισσότερους από ένα εκατομμύριο άστεγους, από τους οποίους οι 390.000 είναι παιδιά.

Η Πορτ ο Πρενς θυμίζει παραγκούπολη και το νέο της πρόσωπο αναμένεται να φανεί σε πέντε περίπου χρόνια.

«Πριν την ανοικοδόμηση, πρέπει να κάνουμε μελέτες, να έχουμε μια συνολική προσέγγιση του τρόπου της ανοικοδόμησης: πως να χτίσουμε, πού να χτίσουμε και κάτω από ποιες συνθήκες, λαμβάνοντας υπόψη πάντα τα απρόοπτα των σεισμικών δονήσεων» υπογράμμισε ο Γκαμπριέλ.

Η κυβέρνηση της Αϊτής προχωρά στο πρόγραμμα οικοδόμησης κτιρίων περισσότερων από 3.000 διαμερίσματα σε περιοχή κοντά στο προεδρικό μέγαρο, το οποίο καταστράφηκε από το σεισμό. Το σχέδιο αυτό θα αρχίσει συμβολικά την πρώτη επέτειο του σεισμού.