Νέα στοιχεία για τον τρόπο με τον οποίο οργανώθηκε η επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ έρχονται στο φως της δημοσιότητας. O Guardian παρουσιάζει τον τρόπο με τον οποίο η ισλαμιστική παλαιστινιακή οργάνωση που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας κατάφερε να αιφνιδιάσει τις υπηρεσίες ασφαλείας του Ισραήλ και να πραγματοποιήσει την έφοδό της, την πιο φονική επίθεση στο εβραϊκό κράτος από τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ, πριν από 50 χρόνια.
Η επιχείρηση «Πλημμύρα της Αλ Ακσα» ήταν άκρως μυστική και σχεδιάστηκε από μια χούφτα σκληροπυρηνικών ηγετικών στελεχών, ώστε να διαφύγει από τα «ραντάρ» των διαβόητων μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ. Είναι χαρακτηριστικό πως ακόμη και τα μέλη της Χαμάς που συμμετείχαν στην έφοδο δεν γνώριζαν για την επιχείρηση λίγο πριν την έναρξή της. Ισραηλινοί αξιωματούχοι ασφαλείας εκτιμούν πως η πολιτική ηγεσία της Χαμάς στο εξωτερικό επίσης δεν είχε ενημερωθεί για τις λεπτομέρειες της επιχειρήσεις, όπως ούτε οι «χορηγοί» της οργάνωσης, όπως το Ιράν, αν και οι δύο πιθανότατα γνώριζαν πως κάτι σχεδιαζόταν.
«Ήταν ένας πολύ στενός κύκλος», δήλωσε πηγή από τη Χαμάς στο Reuters τον περασμένο μήνα. Σύμφωνα με το Ισραήλ, η επίθεση σχεδιάστηκε κυρίως από δύο ανώτατα στελέχη της Χαμάς: Τον Γιαχία Σινγουάρ, γενικό αρχηγό της Χαμάς στον παλαιστινιακό θύλακα και τον Μοχάμεντ Ντέιφ, διοικητή του στρατού της Χαμάς, των ταξιαρχιών Qassam και των επίλεκτων διμοιριών Nukhba.
Αξιωματούχοι της Χαμάς δήλωσαν ότι ο σχεδιασμός της επίθεσης ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια, μετά από επιδρομές της ισραηλινής αστυνομίας στο τέμενος αλ Άκσα της Ιερουσαλήμ, τον τρίτο ιερότερο τόπο του Ισλάμ.
Οι οδηγίες πέρασαν από στόμα σε στόμα στους μαχητές ώστε να μην αντιληφθεί κάτι το πανίσχυρο δίκτυο κατασκόπων του Ισραήλ. Την ημέρα της επίθεσης, η πρώτη εντολή για συγκέντρωση δόθηκε με τη μορφή «καταρράκτη». Πρώτα στους διοικητές των ταγμάτων, μετά στους αρχηγούς διμοιριών και από εκεί στους διοικητές των ένοπλων ομάδων, οι οποίοι προώθησαν το μήνυμα στους μαχητές.
Ακόμη και όταν οι άνδρες συγκεντρώθηκαν, περίπου στις 6 το πρωί, και τους διανεμήθηκε βαρύς οπλισμός και πυρομαχικά, δεν ήταν σαφές το τι ακριβώς θα έκαναν. Μόλις ολοκληρώθηκε η καταγραφή δόθηκε η τελική εντολή της επιχείρησης: Οι ένοπλοι θα περνούσαν με ταχύτητα μέσα από τρύπες που θα δημιουργούσαν στον φράχτη που χωρίζει τη Λωρίδα της Γάζας με το Ισραήλ και θα εξαπέλυαν μια αστραπιαία επίθεση σε Ισραηλινούς στρατιώτες και πολίτες.
Οι πληροφορίες που δημοσιεύει ο Guardian προέρχονται από πολλές πηγές, όπως τις ισραηλινούς αξιωματούχους των μυστικών υπηρεσιών, εμπειρογνώμονες, ανακρίσεις μαχητών της Χαμάς και υλικού που συγκέντρωσε ο Ισραηλινός στρατός κατά τις δικές του επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας.
Ένας κρίσιμος παράγοντας για την επίθεση κατά την οποία σκοτώθηκαν 1.400 ισραηλινοί, πολίτες και άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας, ήταν ο μεγάλος αριθμός των μαχητών της Χαμάς που κατάφερε να περάσει στο έδαφος του Ισραήλ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, περίπου 3.000 άνδρες όλοι βαριά οπλισμένοι συμμετείχαν στην επιχείρηση. Μάλιστα σε αυτούς συμπεριλαμβάνονταν και μαχητές της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ, μιας ανταγωνιστικής προς τη Χαμάς οργάνωση, η οποία αν και δεν είχε ενημερωθεί για την επίθεση, μόλις αντιλήφθηκε την παραβίαση του τείχους έσπευσε να πάρει μέρος.
Ξεχωριστοί στόχοι, ξεχωριστές ομάδες
Σε κάθε μονάδα που συμμετείχε στην έφοδο είχε δοθεί ένας ξεχωριστός στόχος: Μια στρατιωτική βάση, ένα κιμπούτς, ένας δρόμος ή μια πόλη. Οι διαταγές συνοδεύτηκαν και από την παράδοση χαρτών με λεπτομέρειες για τους βασικούς στόχους και τις αμυντικές θέσεις των ισραηλινών δυνάμεων. Αυτές οι πληροφορίες φαίνεται να συγκεντρώθηκαν από παλαιστίνιους που εργάζονταν στο Ισραήλ.
Επιπλέον οι μαχητές χωρίστηκαν σε τρεις βασικές ομάδες: Η μία είχε ως στόχο να χτυπήσει τις ισραηλινές βάσεις γύρω από τη Γάζα, οι οποίες ήταν τελείως απροετοίμαστες και υποστελεχομένες, και να επιτεθεί στους γειτονικούς ισραηλινούς οικισμούς. Η δεύτερη είχε ως στόχο να πάρει όσο τον δυνατόν περισσότερους ομήρους και να τους μεταφέρει στη Λωρίδα της Γάζας, στα τούνελ της Χαμάς. Τέλος η τρίτη ομάδα είχε λάβει εντολή να υπερασπιστεί, κυρίως με ενέδρες, τις θέσεις της Χαμάς από τους ισραηλινούς στρατιώτες που θα έσπευδαν στα σημεία της επίθεσης. Αξίζει να σημειωθεί πως το μουσικό φεστιβάλ, στο οποίο σκοτώθηκαν 260 άνθρωποι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ισραηλινών, δεν ήταν μεταξύ των αρχικών στόχων.
Ο αιφνιδιασμός ήταν πλήρης και στην πλευρά των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας επικράτησε χάος. Εμπειρογνώμονες, αλλά και πηγές από τις ισραηλινές υπηρεσίες ασφαλείας, ανέφεραν πως ακόμη και η Χαμάς εξεπλάγη από την επιτυχία της και την αδυναμία του Ισραήλ να αποτρέψει την επίθεση. Είναι χαρακτηριστικό πως ορισμένες ομάδες της Χαμάς κατάφεραν να επιστρέψουν στη Λωρίδα της Γάζας και να μπουν ξανά στο Ισραήλ για να πάρουν περισσότερους ομήρους.
Σημειώνεται πως οι ένοπλοι της Χαμάς ήταν εξοπλισμένοι και με κάμερες GoPro για να καταγράψουν την επίθεσή τους και στη συνέχεια να αναρτηθούν τα βίντεο στο διαδίκτυο από τους επίσημους λογαριασμούς της οργάνωσης. Η κίνηση αυτή, όπως υπογραμμίζουν ειδικοί σε θέματα τρομοκρατίας, υποδηλώνει ότι η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου ήταν εν μέρει και μια «πράξη προπαγάνδας».