Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν συνεχίζει το διπλωματικό του μαραθώνιο ταξίδι στη Μέση Ανατολή και από το βράδυ της Κυριακής (5/11) βρίσκεται στην Άγκυρα.
Τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας υποδέχθηκαν στο αεροδρόμιο Εσένμπογα της Άγκυρας ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Τουρκία Τζέφρι Φλέικ, η γενική διευθύντρια του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών αρμόδια για τις διμερείς πολιτικές υποθέσεις με τις ΗΠΑ πρέσβειρα Γιαπράκ Μπαλκάν και άλλοι αξιωματούχοι.
Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, ο οποίος επισκέφθηκε εκτάκτως, πριν το ταξίδι του στην Τουρκία, την Δυτική Όχθη, την Κύπρο αλλά και το Ιράκ, θα έχει συνομιλίες τη Δευτέρα (6/11), για τον πόλεμο στο Ισραήλ, με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν.
Τα «πυρά» του Ερντογάν κατά του Ισραήλ βάζουν εμπόδια στις συνομιλίες
Άγνωστο βέβαια, παραμένει την ίδια ώρα, το αν θα συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επιτίθεται σε κάθε ευκαιρία στο Ισραήλ –ισχυρό σύμμαχο των ΗΠΑ- και κάνει λόγο για “σφαγή και αιματοχυσία” στη λωρίδα της Γάζας.
Συγκεκριμένα ο Ερντογάν συνεχίζει να υποστηρίζει πως δεν θεωρεί την Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση και ότι «ο Νετανιάχου δεν είναι πλέον συνομιλητής για την Τουρκία».
Ο Τούρκος πρόεδρος είπε πει χαρακτηριστικά: «Τον διαγράψαμε». Επίσης ανακάλεσε τον Τούρκο πρέσβη από το Τελ Αβίβ.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αν και δεν είχε αναφερθεί επίσημα σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, θα ήθελε μία συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο, ωστόσο στην παρούσα φάση είναι άγνωστο αν θα πραγματοποιηθεί. Ίσα-ίσα φαίνεται πως απομακρύνεται αυτό το ενδεχόμενο.
Ο Ερντογάν μάλιστα προανήγγειλε την Κυριακή (5/11), από τη γενέτειρά του Ριζούντα, ότι τη Δευτέρα θα επισκεφθεί μία γειτονική παραμεθόρια περιοχή για να επιθεωρήσει αναπτυξιακά έργα.
«Η ανθρωπιστική παύση θα μπορούσε να φέρει την επιστροφή των ομήρων»
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι εργάζονται για να εξασφαλίσουν μια ανθρωπιστική παύση στη Γάζα, η οποία θα μπορούσε να προωθήσει πολλές προτεραιότητες, συμπεριλαμβανομένης της παροχής περισσότερης βοήθειας και της απελευθέρωσης των ομήρων της Χαμάς.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τον σταθμό που έκανε στη Βαγδάτη, ο οποίος δεν είχε ανακοινωθεί, ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι τώρα 100 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια εισέρχονται στον πολιορκημένο παράκτιο θύλακα, σημειώνοντας ωστόσο ότι η βοήθεια αυτή «είναι εντελώς ανεπαρκής».
Η αιφνιδιαστική επίσκεψη του Μπλίνκεν στο Ιράκ
Κατά τη συνάντησή του με τον Ιρακινό πρωθυπουργό Μοχάμεντ Σία αλ-Σουντάνι, ο Μπλίνκεν του είπε ξεκάθαρα ότι οι επιθέσεις ή οι απειλές που προέρχονται από πολιτοφυλακές που ευθυγραμμίζονται με το Ιράν είναι εντελώς απαράδεκτες όπως δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που οργανώθηκε πριν αναχωρήσει αεροπορικώς για την Τουρκία.
«Θα λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσουμε τους δικούς μας», τόνισε.
Ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εργάζονται σκληρά για να διασφαλίσουν να μην εξαπλωθεί η σύγκρουση στη Γάζα. Δήλωσε επίσης ότι είχε μια καλή, ειλικρινή συνομιλία με την κυβέρνηση του Ιράκ.
Η Ουάσινγκτον κατηγορεί το Ιράν ότι εμπλέκεται δι αντιπροσώπου στις επιθέσεις αυτές που στόχευσαν επίσης αμερικανικά στρατεύματα στη γειτονική Συρία.
Την ευθύνη για τις περισσότερες επιθέσεις ανέλαβε η οργάνωση «Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ» με μηνύματά της σε κανάλια Telegram που συνδέονται με ιρακινές παρατάξεις προσκείμενες στο Ιράν.
Σύμφωνα με στοιχεία του Πενταγώνου που δημοσιοποιήθηκαν την Παρασκευή, μεταξύ 17ης Οκτωβρίου και 3ης Νοεμβρίου, πραγματοποιήθηκαν περίπου 17 επιθέσεις στο Ιράκ και 12 στη Συρία. Σχεδόν 2.500 Αμερικανοί στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί στο Ιράκ. Αποστολή τους είναι να συμβουλεύουν τους Ιρακινούς ομολόγους τους στην καταπολέμηση της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.
Ο Ιρακινός πρωθυπουργός Σουντάνι έχει ήδη καταδικάσει αυτές τις επιθέσεις και διαβεβαίωσε ότι γίνονται έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών.
Σήμερα, όταν υποδέχτηκε τον Μπλίνκεν, ζήτησε για άλλη μια φορά «άμεση κατάπαυση του πυρός» στη Γάζα, επισημαίνοντας «την επείγουσα ανάγκη να περιοριστεί η κρίση και να αποτραπεί η εξάπλωσή της», σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του.
Το Ιράκ δεν αναγνωρίζει το κράτος του Ισραήλ και η ιρακινή κυβέρνηση βρίσκεται κοντά στο Ιράν, χώρα που υποστηρίζει την παλαιστινιακή Χαμάς.