Η κρίση στη Μέση Ανατολή και η πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας για δημιουργία θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου ήταν στο επίκεντρο της σύντομης συζήτησης μεταξύ του Υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν και του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη.
Κατά τη συνάντηση του Προέδρου Χριστοδουλίδη με τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών, που πραγματοποιήθηκε στο αεροδρόμιο Λάρνακας, συζητήθηκε διεξοδικά η κατάσταση στην περιοχή, όπως αυτή εξελίσσεται.
Ο κ. Μπλίνκεν εξέφρασε ευχαριστίες προς την Κυπριακή Δημοκρατία για τον πολύ σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει ως προς το θέμα των εκκενώσεων υπηκόων διαφόρων χωρών, μεταξύ των οποίων και των ΗΠΑ.
Στη συνάντηση συζητήθηκε, επίσης, λεπτομερώς η πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας για δημιουργία θαλάσσιου διαδρόμου για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας από την Κύπρο με τελικό προορισμό τη Γάζα, ενώ τονίστηκε η ανάγκη άμεσης αποκλιμάκωσης της εν εξελίξει κρίσης.
O Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε, επίσης, τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ για τις συνεχιζόμενες προσπάθειας που καταβάλλει η Κυπριακή Δημοκρατία προς επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό από εκεί που είχαν διακοπεί και για διορισμό απεσταλμένου του ΓΓ των ΗΕ προς τον σκοπό αυτό.
Σύμφωνα με ανάρτηση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Κωνσταντίνου Λετυμπιώτη, στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter), ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πραγματοποίησε συνάντηση σήμερα με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, στο πλαίσιο των επαφών του στην περιοχή.
Η συνάντηση είχε ως βασικό θέμα συζήτησης «την κρίση στην περιοχή μας όπως εξελίσσεται και την πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας σχετικά με τη δημιουργία θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω της Κύπρου με τελικό προορισμό τη Γάζα», αναφέρει στην ανάρτησή του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.
Είχε προηγηθεί η έκτακτη συνάντηση, άνω της μίας ώρας, με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούτ Αμπάς, κατά την έκτακτη επίσκεψή του στην Δυτική Όχθη.
Οι δύο τους, όπως μεταδίδει το Sky News, δεν απευθύνθηκαν στα μέσα ενημέρωσης. Εκπρόσωπος του κ. Αμπάς δήλωσε ότι ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής είπε στον κ. Μπλίνκεν ότι πρέπει να υπάρξει «άμεση κατάπαυση του πυρός» και ροή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.
Οι ΗΠΑ αρνήθηκαν να ζητήσουν μια τέτοια εκεχειρία. Θυμίζουμε πως χθες Σάββατο ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι μια κατάπαυση του πυρός θα επέτρεπε στη Χαμάς να ανασυνταχθεί.
Ήταν η πρώτη φορά που ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών επισκέφθηκε την κατεχόμενη Δυτική Όχθη από την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου, που προκλήθηκε από την αιματηρή επίθεση της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος, έπειτα από πολλές επισκέψεις του στο Ισραήλ και στην Ιορδανία.
Ο Μπλίνκεν επαναβεβαίωσε τη δέσμευση της χώρας για την παροχή ζωτικής σημασίας βοήθειας και την επανέναρξη των βασικών υπηρεσιών στη Γάζα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ. Ξεκαθάρισε επίσης ότι οι Παλαιστίνιοι δεν πρέπει να εκτοπιστούν βίαια.