Μια εικόνα από δορυφόρο από τη Maxar Technologies δείχνει την καταστροφή που έγινε στον καταυλισμό προσφύγων Τζαμπαλίγια στη Γάζα μετά τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς. Τουλάχιστον 195 άνθρωποι σκοτώθηκαν στους βομβαρδισμούς στη Τζαμπαλίγια προχθές Τρίτη και χθες Τετάρτη, αναφέρει ανακοίνωση της υπηρεσίας ενημέρωσης της κυβέρνησης της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Άλλοι 120 άνθρωποι παγιδεύτηκαν κάτω από τα συντρίμμια και η τύχη τους αγνοείται, ενώ ακόμη 777 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ο στρατός του Ισραήλ ανέφερε πως έβαλε στο στόχαστρο και σκότωσε ηγετικά στελέχη της Χαμάς που βρίσκονταν στον καταυλισμό. Το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα το διέψευσε.

Μια δεύτερη εικόνα επίσης από δορυφόρο, δείχνει το πέρασμα της Ράφα στα σύνορα της Γάζας με την Αίγυπτο την Τετάρτη 1η Νοεμβρίου.

Πάνω από 20.000 τραυματίες βρίσκονται ακόμη στη Λωρίδα της Γάζας, ανέφερε χθες βράδυ η μη κυβερνητική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF), μετά τις πρώτες διακομιδές στην Αίγυπτο τραυματιών και ασθενών, Παλαιστίνιων, ξένων και ανθρώπων με διπλή υπηκοότητα.

«Πάνω από 20.000 τραυματίες παραμένουν στη Γάζα, με περιορισμένη πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη εξαιτίας της πολιορκίας» και των ακατάπαυστων βομβαρδισμών του Ισραήλ, ανέφερε η γαλλική οργάνωση βοήθειας και περίθαλψης σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Η MSF, διευκρινίζοντας πως 22 μέλη του διεθνούς προσωπικού της μπόρεσαν να φύγουν από τη Λωρίδα της Γάζας μέσω της διέλευσης στη Ράφα, τόνισε πως πρέπει να επιτραπεί να απομακρυνθούν από τον παλαιστινιακό θύλακα περισσότεροι κάτοικοι.

«Αυτοί που επιθυμούν να φύγουν από τη Γάζα πρέπει να επιτραπεί να το κάνουν χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση και πρέπει να έχουν το δικαίωμα επιστροφής», τόνισε η ΜΚΟ, καλώντας ταυτόχρονα ξανά να κηρυχθεί «άμεση κατάπαυση του πυρός».

Σύμφωνα με αιγύπτιο αξιωματούχο, 76 παλαιστίνιοι τραυματίες και 335 ξένοι και άνθρωποι με διπλή υπηκοότητα μπόρεσαν να φύγουν από τη Λωρίδα της Γάζας χθες, στην πρώτη επιχείρηση απομάκρυνσης αμάχων από το ξέσπασμα του πολέμου Ισραήλ/Χαμάς την 7η Οκτωβρίου.

Ο ΟΗΕ και μη κυβερνητικές οργανώσεις μιλούν για καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση στον μικρό παλαιστινιακό θύλακα 2,4 εκατομμυρίων κατοίκων.