Ο Βλαντιμίρ Πούτιν χαρακτηρίζει τον πόλεμο στην Ουκρανία συνομωσία των ΗΠΑ και της Ευρώπης να καταστρέψουν τη Ρωσία. Η κατηγορία τόσο καιρό «πέφτει στο κενό», αλλά τώρα φέρεται να δικαιώνεται από την αναταραχή στο Ισραήλ, αφού ο κόσμος δεν κοιτάζει τις ρωσικές επιδιώξεις, αλλά παρακολουθεί την Δύση, που για δεκαετίες ρύθμιζε τις παγκόσμιες εξελίξεις.
Η ανάφλεξη του Μεσανατολικού δίνει πάτημα σιγά-σιγά στον Ρώσο πρόεδρο και σταδιακά πείθει περισσότερο κόσμο για τις «αγαθές προθέσεις του» και τις «κακές αποικιοκρατικές πολιτικές των Δυτικών».
Αναλυτές μίλησαν στο Business Insider και συνέκριναν ως παράδειγμα τη σφαγή στη Μπούτσα, με το βομβαρδισμό της Γάζας. Όταν Ρώσοι αλεξιπτωτιστές κατέσφαξαν Ουκρανούς αμάχους στη συγκεκριμένη περιοχή, οι ΗΠΑ «κατήγγειλαν τη Ρωσία για τις βάρβαρες πρακτικές της». Τώρα που το Ισραήλ σκότωσε περίπου 8.000 αμάχους -με πολλά μικρά παιδιά ανάμεσά τους- στη Γάζα, ανέφεραν ότι «η χώρα έχει δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό της».
Η προπαγάνδα του Κρεμλίνου λοιπόν για τον «δημοκρατικό κόσμο που πρεσβεύει», αρχίζει να βρίσκει ανταπόκριση στις δυτικές κοινωνίες, αλλά κυρίως στον αναπτυσσόμενο κόσμο, που έχει πρόσφατες μνήμες από το αποικιοκρατικό παρελθόν του.
Ο ελέφαντας στο δωμάτιο…
Η Δύση όσα καλά κι αν έχει προσφέρει, έχει συμβάλει και σε πολλά προβλήματα, ειδικά οι ΗΠΑ, με πρόσφατα παραδείγματα την εισβολή στο Αφγανιστάν, τους πολέμους στη Γιουγκοσλαβία και την χούντα στην Ελλάδα. Εύλογα ορισμένοι θα υποστηρίξουν τις κατηγορίες του Ρώσου προέδρου, όμως θα παραβλέψουν πως τα λεγόμενα του δεν απευθύνονται σε αυτούς.
Αντιθέτως, στοχεύει χώρες που εδώ και δεκαετίες έχουν ξεφορτωθεί τη δυτική κυριαρχία, όπως οι Ινδία, Κίνα, Ινδονησία, Βραζιλία και τα κράτη του Κόλπου, όπου αποτελούν και τις νέες «ιερές αγελάδες» του μέλλοντος, με τα χρήματα και την αγορά που διαθέτουν.
«Η εισβολή της Ρωσίας έφερε στην επιφάνεια συσσωρευμένο παγκόσμιο θυμό και δυσαρέσκεια προς τις ευρωπαϊκές χώρες και τις ΗΠΑ», έγραψε στον Guardian η Nathalie Tocci, διευθύντρια του Ιταλικού Ινστιτούτου Διεθνών Υποθέσεων. «Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή θα διχάσει τις σχέσεις της Δύσης και χωρών όπως η Βραζιλία ή η Ινδονησία, βασικές ταλαντευόμενες πολιτείες του παγκόσμιου Νότου», προσθέτει ο Clifford Kupchan, πρόεδρος του Eurasia Group, ενός οργανισμού αξιολόγησης κινδύνου με έδρα τη Νέα Υόρκη.
«Όλος ο λόγος και οι προσπάθειες της Δύσης έχουν υπονομευθεί. Είναι θεϊκό δώρο για τη Μόσχα ο πόλεμος στο Ισραήλ, η οποία ελπίζει να ξεφύγει από την απομόνωσή της στη διεθνή σκηνή χάρη στο άνοιγμα αυτού του νέου μετώπου στη Μέση Ανατολή», διευκρινίζει η Tatiana Kastueva-Jean, διευθύντρια του Κέντρου Ρωσίας/Ευρασίας του Γαλλικού Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων (IFRI).
Έτσι, την περίοδο που η Δύση επιδιώκει να κλείσει τις ανοιχτές πληγές από το πρόσφατο παρελθόν και μερικές φορές με πολύ άγαρμπο τρόπο, ο Πούτιν επενδύει στον ελέφαντα στο δωμάτιο και στοχεύει να αναδείξει ζητήματα που είχαν τακτοποιηθεί σε ορισμένα κράτη.
Στόχος του λοιπόν, δεν είναι μόνο να πείσει τον κόσμο για την «κακή Δύση», αλλά κυρίως να την απομονώσει από τις χώρες που διαθέτουν τα περισσότερα χρήματα στην αγορά και κάποτε ήταν γνωστές ως ο Τρίτος Κόσμος ή χειρότερα «οι αποικίες της Ευρώπης».