Μια ιατρική ομάδα και 10 φορτηγά με βοήθεια εισήλθαν σήμερα, Παρασκευή (27/10) στην Λωρίδα της Γάζας μέσω της Ράφα, του συνοριακού περάσματος με την Αίγυπτο μεταφέροντας νερό, τρόφιμα και φάρμακα.
«Σήμερα το πρωί, ιατρική αντιπροσωπεία που συνίσταται από 10 ξένους γιατρούς εισήλθε, επιπλέον των 10 φορτηγών που εισήλθαν στην Λωρίδα της Γάζας μέσω του χερσαίου περάσματος της Ράφα, μεταφέροντας νερό, τρόφιμα και φάρμακα, ανεβάζοντας σε μόλις 84 τον συνολικό αριθμό των φορτηγών (που έχουν εισέλθει στον παλαιστινιακό θύλακα) από την έναρξη του πολέμου», διευκρίνισε στο Reuters Παλαιστίνιος συνοριακός αξιωματούχος όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Λίγο νωρίτερα σήμερα η Λιν Χέιστινγκς, η συντονίστρια του ΟΗΕ για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, δήλωσε από τη Γενεύη ότι γύρω στα οκτώ φορτηγά με τρόφιμα, φάρμακα και νερό αναμενόταν να περάσουν σήμερα στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς ένας συνδυασμός τεχνικών, πολιτικών και ζητημάτων ασφαλείας εμποδίζει την παράδοση βοήθειας.
Η ίδια σημείωσε ότι ενδελεχείς διαπραγματεύσεις διεξάγονται με το Ισραήλ για να διασφαλιστεί η διέλευση περισσότερης ανθρωπιστικής βοήθειας στον πολιορκούμενο παλαιστινιακό θύλακα, αφού ανέφερε ότι μέχρι σήμερα είχαν περάσει γύρω στα 74 φορτηγά με βοήθεια σε αυτόν.
Η Γάζα πλήττεται αδιάκοπα από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους σε αντίποινα για την αιφνίδια φονική επίθεση μαχητών της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο ισραηλινό έδαφος, σκοτώνοντας πάνω από 1.400 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους αμάχους.
«Επιπλέον των τεχνικών ζητημάτων και των ζητημάτων ασφαλείας, υπάρχουν επίσης πολιτικά ζητήματα» επεσήμανε επίσης η Χέιστινγκς στις δηλώσεις που έκανε σε δημοσιογράφους στη Γενεύη μέσω βιντεοσύνδεσης από την Ιερουσαλήμ. «Και υπάρχει μια κάποιου βαθμού πίεση στην κυβέρνηση του Ισραήλ από την άποψη της εσωτερικής της πολιτικής» πρόσθεσε.
Ακόμη δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία για την μεταφορά καυσίμων στην Γάζα, και η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες δηλώνει ότι η απουσία καυσίμων θέτει εκεί σε κίνδυνο ζωτικής σημασίας ανθρωπιστικές επιχειρήσεις.
Αξιωματούχοι προσπαθούν επίσης να αποφασίσουν για τον τρόπο που θα διανείμουν την ελάχιστη αυτή βοήθεια.
«Γνωρίζουμε για 1.000 ασθενείς που χρειάζονται αιμοκάθαρση και για πάνω από 100 παιδιά και μωρά που βρίσκονται σε θερμοκοιτίδες, άρα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να προσπαθήσουμε να ιεραρχήσουμε τις προτεραιότητες ανάλογα με το πού υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη» σημειώσε κλείνοντας η Χέιστινγκς.