Ο Παλαιστίνιος ηγέτης Μαχμούντ Αμπάς κάλεσε σήμερα τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν να καταβάλει προσπάθειες για να «σταματήσει η επίθεση» στη Γάζα, κι ενώ ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς διανύει την 18η ημέρα του.
«Σας προτρέπουμε, πρόεδρε Μακρόν, (να φροντίσετε) να σταματήσει αμέσως αυτή η επίθεση», στη Γάζα τόνισε ο Αμπάς, ζητώντας να προστατευθεί ο παλαιστινιακός λαός, σύμφωνα με δηλώσεις του ενώπιον δημοσιογράφων στο τέλος της συνάντησής του με τον Γάλλο πρόεδρο, στην έδρα της Παλαιστινιακής Αρχής στη Ραμάλα, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.
«Βλέπω, ακούω τα δεινά του άμαχου πληθυσμού στη Γάζα και, όσον αφορά τη Γαλλία, τίποτα δεν μπορεί να τα δικαιολογήσει», του απάντησε ο Γάλλος πρόεδρος. Η επίθεση της Χαμάς είναι «επίσης μια καταστροφή για τους Παλαιστίνιους», τόνισε.
Καθώς ο Μακρόν είχε βεβαιώσει νωρίτερα σήμερα στην Ιερουσαλήμ για το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, ο Αμπάς απέδωσε στο Ισραήλ «και στις χώρες που το στηρίζουν την ευθύνη της σύγκρουσης» χωρίς να αναφέρει ούτε μια φορά τη Χαμάς.
Ο Αμπάς ζήτησε επίσης τη δημιουργία «διεθνούς συνασπισμού για την ειρήνη» και τη διεξαγωγή διεθνούς διάσκεψης για την ειρήνη, δείχνοντας να απαντά εμμέσως στην πρόταση που έκανε νωρίτερα σήμερα ο Μακρόν για τη δημιουργία διεθνούς συνασπισμού «καταπολέμησης« της Χαμάς.
Ο Αμπάς καταδίκασε με πολύ σκληρά λόγια τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας «που σκοτώνουν αθώους άμαχους με βαρβαρότητα».
Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς δηλώνει ότι 5.791 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την 7η Οκτωβρίου και την έναρξη των ισραηλινών πληγμάτων στη Λωρίδα της Γάζας. Οι βομβαρδισμοί αυτοί είναι απάντηση στην άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς εκείνη την ημέρα που στοίχισε τη ζωή σε περίπου 1.400 ανθρώπους και οδήγησε περισσότερους από 200 σε ομηρία.
Ενώπιον του Αμπάς, ο Μακρόν τάχθηκε εκ νέου υπέρ της έναρξης μιας πολιτικής διαδικασίας μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων. Το έκανε νωρίτερα σήμερα και στην Ιερουσαλήμ.
Ο Μακρόν δήλωσε προαπαιτούμενα για μια βιώσιμη ειρήνη είναι η «ανελέητη και αδιαμφισβήτητη καταπολέμηση της τρομοκρατίας» και η αμοιβαία αναγνώριση των δικαιωμάτων του Ισραήλ και των Παλαιστινίων.