Οι αξιωματούχοι στην Κίνα έχουν ξεκινήσει μια επιχείρηση καταστολής των αδέσποτων, μη καταγεγραμμένων και «υπερμεγέθων» σκύλων. Ωστόσο, η κίνηση αυτή έχει επικριθεί ευρέως μετά από αναφορές ότι σκύλοι χωρίς ιδιοκτήτες μαζεύονται και ενίοτε υποβάλλονται σε ευθανασία.
Η εξέλιξη έρχεται μετά από μια άγρια επίθεση ενός ροτβάιλερ σε ένα δίχρονο κορίτσι την περασμένη εβδομάδα που συγκλόνισε τη χώρα, γράφει το BBC.
Το μικρό παιδί υπέστη ρήξη νεφρού, κάταγμα πλευρών και αμυχές σε όλο το σώμα του. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κατάστασή της είναι σταθερή.
Βίντεο από το περιστατικό δείχνει τη μητέρα του παιδιού να μπαίνει αρχικά ανάμεσα σε εκείνο και τον σκύλο, αλλά το ροτβάιλερ κινείται γύρω από τη γυναίκα και αρπάζει το παιδί.
Η μητέρα προσπαθεί απεγνωσμένα να σώσει την κόρη της. Μια καθαρίστρια και ένας άλλος εργαζόμενος σπεύδουν στη σκηνή για να βοηθήσουν στη διάσωση, «οπλισμένοι» με μια σφουγγαρίστρα και ένα άλλο μεγάλο ξύλο. Τελικά το ροτβάιλερ απομακρύνεται.
Ο ιδιοκτήτης του έχει συλληφθεί.
Η καταστολή που πυροδοτήθηκε από την επίθεση έχει ωστόσο αμφισβητηθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και από τους ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων μετά από αρκετές σοκαριστικές ιστορίες που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας.
Σε μια περίπτωση, φρουροί ασφαλείας και ένας ιδιοκτήτης εισήλθαν σε ένα γραφείο χωρίς την άδεια του ενοικιαστή και σκότωσαν και τα δύο σκυλιά τους.
Στην επαρχία Λιαονίνγκ, ένα πανεπιστήμιο δήλωσε ότι απέλυσε έναν φύλακα ασφαλείας που σκότωσε βάναυσα έναν σκύλο στην πανεπιστημιούπολη τις τελευταίες ημέρες.
Σε μια άλλη περίπτωση – η οποία τράβηξε μεγάλη προσοχή στο διαδίκτυο – ένα μικρό, αδέσποτο σκυλί σε πανεπιστημιούπολη στο Chongqing βιντεοσκοπήθηκε να αρπάζεται σε δίχτυ από έναν κυνηγό σκύλων, πριν σκοτωθεί. Η «χαμογελαστή» εμφάνιση του σκύλου προκάλεσε ένα hashtag στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με το όνομα που του δόθηκε #XiaoHuang.
Αξιωματούχοι του πανεπιστημίου δήλωσαν ότι ο σκύλος είχε κυνηγήσει έναν φοιτητή.
Κινέζοι διάσημοι έχουν επίσης συμμετάσχει στη συζήτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, λέγοντας ότι η καταστολή σε όλη τη χώρα δεν δικαιολογείται από την αρχική επίθεση, αν και ήταν τρομερή.
Σύμφωνα με τη Λευκή Βίβλο για τη βιομηχανία κατοικίδιων ζώων της Κίνας του 2021, υπάρχουν περίπου 40 εκατομμύρια αδέσποτα σκυλιά στη χώρα και αυτό θεωρείται πρόβλημα εδώ και αρκετό καιρό. Ωστόσο, το ροτβάιλερ που επιτέθηκε στο παιδί στην Τσονγκζού, στην επαρχία Σιτσουάν, δεν ήταν αδέσποτο. Ήταν χωρίς λουρί και πλησίασε τη μητέρα που πήγαινε το παιδί της στο νηπιαγωγείο μέσα στο συγκρότημα κατοικιών τους.
Η οικογένεια του παιδιού έχει ξεκινήσει εκστρατεία για να συγκεντρώσει χρήματα για να πληρώσει τη θεραπεία της. Δηλώσεις που εκδόθηκαν από αξιωματούχους στις επαρχίες Shandong, Jiangxi και Hubei ανέφεραν ότι τα αιχμάλωτα αδέσποτα σκυλιά θα θανατώνονται εάν δεν μπορεί να βρεθεί ιδιοκτήτης για αυτά.
Ωστόσο, η πόλη Hohhot, στην Εσωτερική Μογγολία, εξέδωσε τη δική της ανακοίνωση λέγοντας ότι τα αδέσποτα σκυλιά θα συλλαμβάνονται αλλά δεν θα θανατώνονται, για να κατευνάσει την αυξανόμενη κατακραυγή ενάντια σε αυτό που οι άνθρωποι αποκαλούν αδικαιολόγητη σκληρότητα κατά των ζώων.
Σε ορισμένες επαρχίες, οι τοπικές κυβερνήσεις μοιράζουν δωρεάν λουριά ως έναν τρόπο για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.
Μια εθελοντική ομάδα διάσωσης σκύλων στο Πεκίνο ανάρτησε επείγουσα ανακοίνωση στους υποστηρικτές της λέγοντας ότι τα σκυλιά που εντοπίζονται χωρίς έγγραφα στην πρωτεύουσα θα κατασχεθούν. Είπε επίσης στους ανθρώπους να προσέχουν τις καθορισμένες ώρες για τη βόλτα των σκύλων και συμβούλευσε τους ιδιοκτήτες μεσαίων ή μεγάλων σκύλων -που μπορούν- να τους μεταφέρουν σε καθορισμένες εγκαταστάσεις φιλοξενίας.