Καταπέλτης για την αντίδραση του τελευταίου γιατρού του βασιλιά της ποπ, ο οποίος ξεψύχησε στις 25 Ιουνίου 2009, ήταν οι εισαγγελείς, κατά τη διάρκεια της σημερινής ακροαματικής διαδικασίας σε δικαστήριο της Καλιφόρνιας.

Όπως ανέφερε ο αντεισαγγελέας του Λος Άντζελες Ντέιβιντ Ουάλγκρεν, που άνοιξε την ακροαματική διαδικασία, τα στοιχεία των ιατρών εμπειρογνωμόνων αναμένεται να αποδείξουν ότι η ιατρική φροντίδα που παρείχε στον Τζάκσον ο γιατρός του «απείχε πολύ από τις απαιτούμενες προδιαγραφές» και ενήργησε με «υπερβολική βραδύτητα», με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ο Μάικλ Τζάκσον.

Ο βασιλιάς της ποπ υπέκυψε σε ηλικία 50 ετών μετά τη λήψη υπερβολικής δόσης φαρμάκων στο σπίτι του στο Λος Άντζελες. Η νεκροψία έδειξε ότι ο θάνατος προκλήθηκε από την προποφόλη, ένα εξαιρετικά ισχυρό αναισθητικό που χορηγείται σε νοσοκομειακό περιβάλλον, κυρίως για τις εγχειρήσεις, το οποίο ο Τζάκσον χρησιμοποιούσε ως υπνωτικό.
Τον Φεβρουάριο του 2010, ο εισαγγελέας του Λος Αντζελες αποφάσισε να ασκηθεί δίωξη κατά του τελευταίου γιατρού του Τζάκσον, του Κόνραντ Μάρεϊ, για ανθρωποκτονία εξ αμελείας.

Ο αντιεισαγγελέας είπε ότι ο γιατρός «είχε χορηγήσει προποφόλη χωρίς να διαθέτει το απαραίτητο ιατρικό υλικό, δε διέθετε νοσηλευτικό προσωπικό, καθυστέρησε να καλέσει βοήθεια, δε διατηρούσε ιατρικούς φακέλους για τον τραγουδιστή και δεν είχε ενημερώσει το προσωπικό των πρώτων βοηθειών ούτε τους γιατρούς στο Ιατρικό Κέντρο UCLA όπου διακομίσθηκε ο Τζάκσον, για την κατάσταση της υγείας του ασθενή».

Ο Μάρεϊ παραδέχτηκε ότι είχε χορηγήσει προποφόλη στον τραγουδιστή την ημέρα του θανάτου του, αλλά επίσης είπε ότι είχε προσπαθήσει να διακόψει τη χορήγηση και άλλων φαρμάκων στον Τζάκσον και ότι μετά την επιτακτική επιμονή του ο τραγουδιστής έλαβε το μοιραίο φάρμακο.

Καταθέτοντας στο δικαστήριο, ο προσωπικός βοηθός του τραγουδιστή ο Μάικλ Ουίλιαμς είπε ότι δέχτηκε μια επείγουσα κλήση από τον γιατρό στις 25 Ιουνίου στις 12:13 να μεταβεί το συντομότερο δυνατόν στο σπίτι του τραγουδιστή.

Ο μάνατζερ φέρεται να είπε στα παιδιά του Τζάκσον, που βρίσκονταν στο σπίτι εκείνη την μέρα, ότι «ο μπαμπάς υπέστη καρδιακή προσβολή και πέθανε» και τότε ο γιατρός φέρεται να απάντησε: «Μην το λέτε αυτό, δεν ξέρουμε».
Ο Ουίλιαμς ανέφερε επίσης “ένα παράξενο αίτημα” που του είχε διατυπώσει ο Μάρεϊ. «Ο Τζάκσον είχε μια κάποια κρέμα στο δωμάτιό του και δεν ήθελε αυτό να το ξέρει όλος ο κόσμος. Μπορείτε να ζητήσετε από κάποιον να γυρίσει στο σπίτι για να πάει να τη βρει;». Ο Ουίλιαμς απάντησε ότι δεν είχε το κλειδί.

Παρόντες στην κατάμεστη αίθουσα ήταν η μητέρα του τραγουδιστή Κάθριν Τζάκσον όπως και ο αδελφός του, ο Τζάκι και η αδελφή του Λατόγια.

Σύμφωνα με έγκυρη πηγή, η υπεράσπιση του γιατρού αναμένεται να υποστηρίξει τις επόμενες ημέρες την εκδοχή της «αυτοκτονίας» του τραγουδιστή, ότι δηλαδή ο Τζάκσον είχε ξυπνήσει για να κάνει μόνος του ένεση, μια μεγαλύτερη δόση προποφόλης, εν τη απουσία του γιατρού του. Η υπεράσπιση δε σχολίασε τις πληροφορίες αυτές.
Η ακροαματική διαδικασία θα διαρκέσει δύο εβδομάδες και 35 μάρτυρες θα κληθούν να καταθέσουν.